impulsenwoortblind logo
dsc_0081.jpgdsc_0076.jpg
impulswoortblind logo

Impuls & Woortblind ledenvoordeel


Impuls & Woortblind biedt vele voordelen en extra's:

3x per jaar Impuls & Woortblind Magazine,
50% ledenkorting bij themabijeenkomsten,
Advies, informatie en belangenbehartiging,
het Netwerk Volwassenen met dyslexie,
en AD(H)D cafés door het hele land.


Verschillende aanbieders geven korting op o.a. coaching aan leden van Impuls & Woortblind.


Dus waar op nog wachten?

Klik hier om lid te worden.


Vergoeding verzekering

Kijk hier welke verzekeringen ons lidmaatschap vergoeden.

Nieuws over adhd, add, dyslexie en dyscalculie - impuls & Woortblind

 

Nieuwsberichten over ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie, geselecteerd door Impuls & Woortblind.
Kijk ook bij onze oproepen en Nieuwsbrieven voor meer nieuws over deze onderwerpen.
Onder dossiers vind je de thema's waarop Impuls & Woortblind actief is, in het belang van onze doelgroep.

 

 

 [1]   2   3   4   5   6   7   8   9   >>   
  
Datum  28-04-2017
Bericht  ADHD-medicatie: laten we extra alert zijn maar niet onnodig angstig

Onlangs trok Lareb aan de bel omdat het bijwerkingeninstituut zich zorgen maakt over de bijwerkingen bij volwassenen van methylfenidaat. Ook het CBG, het college ter beoordeling van geneesmiddelen, vindt de situatie die op het ogenblik bestaat zeer onwenselijk: zij hebben methylfenidaat afgekeurd voor volwassenen, maar het staat wel als eerste keuze in de richtlijn voor volwassenen! Reden om ook van hun kant de waarschuwing van Lareb te ondersteunen.

 

Schokkend

Uiteraard is ook het nieuws dat er mogelijk zelfs drie doden zijn gevallen onder volwassenen gebruikers van methylfenidaat schokkend. De precieze toedracht hiervan moet nog nader uitgezocht worden.

 

Onderzoek bijwerkingen

Wij hebben als I&W eind 2015 samen met Lareb een onderzoek gedaan waaruit ook naar voren kwam dat bijwerkingen frequent voorkwamen maar meestal niet in ernstige mate. Sinds de uitkomsten van dit onderzoek pleiten wij er als patiëntenvereniging nog nadrukkelijker voor om tot meer kennis en autonomie bij de patiënt en de behandelaar te komen, en om te streven naar voorschrijven van medicatie met zo min mogelijk bijwerkingen en zo veel mogelijk effect.

 

Verantwoord gebruik

De reactie van I&W op Berichten van Lareb en CBG is als volgt:

Wij zijn blij dat Lareb en het CBG ons direct hebben uitgenodigd voor overleg over de conclusies van Lareb. Wij hebben onze ongerustheid over deze ongelukkige situatie met hen gedeeld en hopen dat wij samen met hen en de behandelaren kunnen zorgen voor gedisciplineerd en verantwoord gebruik van deze (en andere) medicatie.  

 

Onnodige angst

Wij hebben echter wel onze bedenkingen bij de zin: Het CBG raadt patiënten, die nooit eerder methylfenidaat hebben gehad, af om op volwassen leeftijd te beginnen met methylfenidaat.

Veel mensen met ADHD gebruiken vrijwel probleemloos methylfenidaat (de werkzame stof in Ritalin). De tekst van het CBG wekt voor deze mensen onnodig angst op.

 

Lege handen

Het gaat bovendien ook over behandelaren, die het middel aanraden volgens de bestaande richtlijn. Je laat hiermee behandelaren en volwassenen met ADHD min of meer lege handen staan. Dexamfetamine is een mogelijk alternatief, dat overigens ook steeds vaker wordt gekozen. Maar hierbij spelen waarschijnlijk (deels) dezelfde risicofactoren en er zijn dezelfde problemen met finetuning van de medicatie.

 

Onbetaalbaar

Daarnaast zijn de vergoedingsmogelijkheden voor dexamfetamine ook niet gunstig. Voor een ander goedgekeurd middel als Strattera met de werkzame stof atomoxetine geldt dit in nog sterkere mate. Veel mensen kunnen deze middelen domweg niet betalen.

 

Belang van onze doelgroep

Wij hopen dan ook dat wij kunnen komen tot beter voorschrijfgedrag, meer oplettendheid van de patiënt bij onacceptabele bijwerkingen en een snelle reactie van de voorschrijver hierop. Dit zal zeker leiden tot tevredener gebruikers en tot minder risico's voor volwassenen met ADHD. Hierbij hoort natuurlijk ook dat wij de beschikking krijgen over meer en betaalbaarder medicijnen.

Als belangenvereniging vechten wij voor elke kleine stap in het belang van onze doelgroep.

 

LEES HIER het bericht van Het CBG

LEES HIER het bericht van het Lareb

LEES HIER  een bericht in het AD, waarin ook onze contactpersoon Gaby de Boer aan het woord is.

  
Datum  26-04-2017
Bericht  Koninklijke onderscheiding voor het op de kaart zetten van dyslexie bij volwassenen

Sjan Verhoeven, succesvol dyslexiecoach en ervaringsdeskundige, zal vandaag een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) ontvangen voor haar werk met en voor volwassenen met dyslexie.

 

Actief lid

Impuls & Woortblind is trots op haar actieve lid dat ook binnen de vereniging al jaren de motor is achter allerlei activiteiten op dyslexiegebied.

 

Dyslexie bij volwassenen

De begeleiding van volwassen dyslectici is een nagenoeg onontgonnen gebied. Traditioneel wordt de aandacht vooral op kinderen gericht. Onzichtbaar in de statistieken belanden volwassen dyslectici door problemen op het werk regelmatig in de ziektewet of worden zij ontslagen vanwege hun dyslexie, ook al mag dat niet.

 

Vernieuwer

Sjan Verhoeven heeft zich ontwikkeld tot een vernieuwer op dit vlak. Zij was de eerste in Nederland die publiceerde over dyslectische volwassenen in werksituaties (boek: ‘Slimmer dan je baas’). Zij beschrijft dyslexie als conceptueel denken en stelt niet de beperkingen van dyslexie centraal, maar de talenten.

 

Beelddenken

Deze visie op dyslexie heeft haar wortels in de ontdekking dat het zogenaamde 'beelddenken' nauw samenhangt met het dyslectisch zijn. Hierover schreef zij het boek ‘Dyslexie: stoornis of intelligentie’.

 

Meer zelfvertrouwen

Veel dyslectici herkennen zich in deze andere manier van denken en informatie verwerken die hen veel rust en acceptatie geeft, minder stress, meer zelfvertrouwen, maar bovenal handvatten om hun werk en/of studie effectiever en op een eigen manier uit te voeren. Haar bedrijf Dynamika heeft inmiddels honderden (jong)volwassenen geholpen om productiever en met meer zelfvertrouwen te studeren of werken.

 

Netwerk Volwassenen met Dyslexie

Naast haar directe werk met dyslectici is Sjan Verhoeven al jaren actief binnen belangenvereniging Impuls & Woortblind (voorheen Vereniging Woortblind). Zij heeft o.a. het Netwerk Volwassenen met Dyslexie opgericht en is de motor achter verschillende bijeenkomsten voor zowel ervaringsdeskundigen als professionals.

 

KIJK HIER voor meer informatie over Sjan Verhoeven, haar werk en haar boeken.

KIJK HIER voor het Netwerk Volwassenen met Dyslexie.

  
Datum  10-04-2017
Bericht  Infomiddag Dyscalculie én De kracht van een hulphond bij ADHD

Op zaterdag 13 mei organiseert Impuls & Woortblind een bijzondere infomiddag in De Schakel in Nijkerk:

 

1) Dyscalculie en de overlap met oa dyslexie en ADHD 

Wim Tops, dé expert op het gebied van dyscalculie en dyslexie bij volwassenen, brengt wetenschap en praktische tips samen.

 

2) De kracht van een hulphond voor ADHD

Stichting Hulphond laat zien wat een training met hulphond kan doen voor jongeren met ADHD. Er komt ook een hulphond mee!

 

Ook voor professionals

Deze infomiddag is niet alleen bedoeld voor mensen die persoonlijk te maken hebben met dyscalculie, dyslexie en/of ADHD maar ook nadrukkelijk voor professionals zoals coaches, intern begeleiders, docenten, HR-medewerkers, therapeuten en gemeentemedewerkers vanuit de WMO.

 

TIJDEN, LOCATIE en AANMELDEN

 

14.00-14.30 uur  -  Inloop informatiemiddag (koffie en thee)
14.30-15.30 uur  -  Presentatie 'Dyscalculie bij volwassenen' door Wim Tops
15.45-16.30 uur  -  Presentatie 'De kracht van een hulphond bij ADHD' door Stichting Hulphond
16.30-17.00 uur  -  Nazit met drankje
 
Locatie: 
Vergader- en Congrescentrum De Schakel, Oranjelaan 10, 3862 CX  NIJKERK
(de locatie ligt op 200 meter van het CS station en beschikt over gratis parkeerplaatsen)

 

Entreeprijzen:

Voor leden I&W: gratis

Voor niet-leden: € 10,-. (Graag gepast betalen bij aankomst.)

 

AANMELDEN VIA DEZE LINK

 

Algemene Ledenvergadering

Voorafgaand aan deze infomiddag is er de ALV van Impuls & Woortblind. Leden zijn uiteraard welkom om deze eerst bij te wonen!
 

Programma ALV:

12.30 uur              -   Ontvangst; Registratie voor ALV
13.00-14.00 uur  -   Algemene Ledenvergadering

 
Aanmeldlink voor ALV + informatiemiddag

(Hiermee meld je je meteen ook aan voor de infomiddag)

 

Graag tot ziens op zaterdag 13 mei 2017.

  
Datum  28-03-2017
Bericht  Nog een bril die dyslexie zou verhelpen..Kassa TV over de Xlens

Op zaterdag 25 maart besteedde het tv programma Kassa aandacht aan de Xlensbril. Deze bril zou volgens de producent mensen van hun dyslexie afhelpen. In het programma is ingegaan op deze claim. Uit een bezoek van Kassa aan een Xlens-vestiging met een proefpersoon bleek dat er zeker vraagtekens bij de werkwijze van de brillenproducent geplaatst kunnen worden.

 

Impuls & Woortblind werd vantevoren door de redactie van het programma benaderd omdat er op de pagina 'Onderzoeken' van de producent van Xlens ook een artikel vanuit onze vereniging staat dat de werkzaamheid zou onderschrijven. Hieronder onze reactie.

 

Op de website van Xlens staat een artikel uit Woortblind Magazine uit 2011 over een onderzoekje, uitgevoerd  met een klein aantal testers van deze bril. De uitkomst daarvan was zeker niet dat de bril dyslexie wegnam bij de gebruikers, al ervoer een aantal van hen wel verbetering van de leesproblemen.

 

Wat er over de uitkomst valt te zeggen is dit:

In het artikel van Martha Heijenk en Dirk Vollenhoven wordt beschreven dat bij vier van de zes deelnemers aan het onderzoek ook na een half jaar positieve effecten van de bril werden gerapporteerd. De conclusie van de auteurs was echter, dat er kennelijk sprake was van een onderliggende visuele dysfunctie die was opgelost, niet de dyslexie.

 

Wel is onze ervaring dat sommige mensen met dyslexie gemakkelijker gaan lezen met deze brillen, dus daardoor hebben ze mogelijk wel minder last van de dyslexie.

 

In juni 2016 publiceerden wij ook over de claims van Xlens, waarbij de producent een tik op de vingers kreeg van de Reclame Code Commissie.

 

LEES HIER dat nieuwsbericht.

 

KIJK HIER de Kassa-uitzending van 25 maart terug.

 

 

 

 

 

  
Datum  28-03-2017
Bericht  Online tool voor re-integratie GRATIS voor leden I & W

Zit jij ziek thuis en is het de bedoeling dat je weer aan de slag gaat via een re-integratietraject?

Dan hebben we goed nieuws voor je!

 

Er is sinds kort een online leerprogramma om je te helpen bij alle obstakels en vragen die je tegenkomt in dit proces: www.mijnreintegratieplan.nl.

 

Impuls & Woortblind is partner in dit programma en kan daarom aan 60 leden een gratis licentie voor dit programma bieden!

 

Wat biedt Mijn Re-integratieplan je precies?

-    Je leert wat er van je verwacht wordt in een re-integratietraject.
-    Je krijgt zicht op mogelijke aanpassingen om het werk beter vol te houden.
-    Je kunt moeilijke gesprekken oefenen.
-    Je krijgt inzicht in waar het mis is gegaan.
-    Je vindt een schat aan informatie over alle stappen in het proces.

 

Kortom: het geeft je kennis, (zelf)inzicht en vaardigheden om jouw re-integratie alle kans op succes te geven.

 

KIJK HIER voor een downloadbare flyer met meer info en voorwaarden voor deelname.

Kijk voor een eerste indruk op www.mijnreintegratieplan.nl

 

Interesse? Mail ons: [email protected]

 

Reageer wel bijtijds want we hebben maar 60 licenties te vergeven!

 

 

 

  
Datum  23-03-2017
Bericht  Dyslexie bestaat maar sommige brillen vertekenen het beeld

Ook in België denkt nu een professor dat met zijn methode dyslexie volledig uitgebannen kan worden. Het betreft de Vlaamse taalwetenschapper Erik Moonen die zijn verhaal deed in het  tv-programa Van Gils en Gasten. 'Dyslexie is een flutlabel'  is één van zijn uitspraken. Hadden we net de Nederlandse 'rel' gehad naar aanleiding van de uitspraken van Anna Bosman in het AD, nu dit weer.

 

De brillen van Bosman en Moonen

Tijd om eens in te gaan op de brillen waarmee beide wetenschappers, Bosman en Moonen, naar dyslexie kijken en de manier waarop je hier in het onderwijs om kunt gaan.

Want daar zijn toch wel grote vraagtekens bij te plaatsen.

 

Kort door de bocht

Lees hieronder een betoog van Nel Hofmeester, dyslexiespecialist van Impuls & Woortblind. Waarin zij duidelijk maakt dat hun beider visie op het uitbannen van dyslexie door bepaalde onderwijsmethodes toch wel wat kort door de bocht is.

 

Standpunt Impuls & Woortblind

Het standpunt van Impuls & Woortblind hebben we er vast voor je uit gehaald, maar lees vooral het hele verhaal!

  • Het is te gemakkelijk om te zeggen dat dyslexie niet bestaat. Het gaat voorbij aan jarenlang wetenschappelijk onderzoek, professionele en ervaringsdeskundigheid.
  • Sinds de invoering van de leerplicht zijn al veel taalmethodes uitgeprobeerd. Zowel de aanpak van Bosman als die van Moonen komen niet uit de lucht vallen. Er is tot nog toe geen methode geweest die dyslexie voorkwam.
  • Wetenschappers en ontwikkelaars van taalmethodes moeten bij al hun werk de doelgroep betrekken en stoppen met uitspraken te doen over hun hoofden (en ruggen) heen.
  • Werkwijzen die worden ontwikkeld moeten aansluiten bij zowel de zwakke als de sterke kanten van leerlingen met dyslexie. Hier is inmiddels voldoende kennis over om mee aan de slag te gaan! 

 

KIJK HIER de uitzending terug van Van Gils en Gasten en lees wat de visie van Erik Moonen is.

 

LEES HIER het inzichtgevende artikel van Nel Hofmeester over de 5 verschillende modellen (denkwiijzen) van waaruit er - óók door de wetenschap! - naar bijzondere breinen wordt gekeken.

 

 

  
Datum  20-03-2017
Bericht  Last man standing: doe mee voor onze vereniging en sta op tegen wachtlijsten in de GGZ!

Op 24 juni ’17 gebeurt er iets bijzonders. Dan organiseert MIND een evenement waar nog lang over gesproken wordt: Last Man Standing. Op die dag staan 300 mensen op tegen de wachtlijsten in de psychische hulpverlening door op een paal te staan in het IJsselmeer. Want zoals we allemaal weten: dat is keihard nodig! 
 
Voor óp paal staan voor Impuls & Woortblind én tegen de wachtlijsten in de GGZ
Het mooie is: jij kunt hier aan bijdragen. Tegelijkertijd levert het je ook nog geld op voor Impuls & Woortblind. Iedere deelnemer die op één van de 300 palen gaat staan namens I & W, levert direct geld op. Want: de helft van de opbrengst van die deelnemer gaat naar I & W. De andere helft gaat naar MIND, die het geld gaat gebruiken om de lange wachtlijsten aan te pakken.

 

Ben je lid? Doe dan mee!

Wij moedigen je hierbij aan om namens ons mee te doen aan Last Man Standing.
 
Hoe werkt het paalstaan? 
In het IJsselmeer, in Hoorn, plaatsen we 300 palen in het water. Het is de bedoeling dat je zo lang mogelijk op jouw paal blijft staan. We vragen je zoveel mogelijk geld in te zamelen bij vrienden, familie en collega’s. De actie start om 12:00 uur en duurt tot uiterlijk 18:00 uur. Want, zo lang duurt het voordat het record paal-staan is verbroken. Er blijft één iemand als laatste over: de Last Man Standing. Via deze link kun je meer informatie vinden over het event en kunnen mensen zich aanmelden. (bron: Mind.nl)

 

 

 

  
Datum  03-03-2017
Bericht  Cliëntondersteuning voor mensen met oa ADHD en dyslexie: iets voor jou?

Je hebt behoefte aan hulp of ondersteuning vanwege je ADHD, ADD, dyslexie of dyscalculie. Maar wie kan jou het beste helpen? Bij welke instantie moet je zijn?

De ervaringsdeskundige cliëntondersteuner van Impuls & Woortblind kan je op weg helpen!

 

LEES HIER meer over onze cliëntondersteuning.

 

Training vrijwillige cliëntondersteuner: iets voor jou?

 

Onze vrijwillige cliëntondersteuners volgen eerst een training om mensen met een hulpvraag zo goed mogelijk de weg te wijzen in het ingewikkelde woud aan hulpinstanties en regelingen op het gebied van zorg en welzijn.

 

Denk je dat je ook iets te bieden hebt als ervaringsdeskundige cliëntondersteuner voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie of dyscalculie? Dit mag ook zijn omdat je ouder of partner bent. 
 
HIER vind je meer over de training, ontwikkeld door het Centrum Chronisch Ziek en Werk (CCZW), die dit najaar start.

Het gaat om 3 trainingsdagen in september en november en een online training.
 
Meer weten of meedoen?

Aanmelden kan tot half mei 2017. Neem dan contact op via mail en/of telefoonnummer met Ton van Hout, programma adviseur: [email protected] of 06-53275486. 

 

Voorwaarde van deelname aan deze training is wel dat je lid bent van Impuls & Woortblind.

  
Datum  27-02-2017
Bericht  Restaurant voor en door o.a. mensen met ADHD

Mooi initiatief! Sinds een kleine week kun je voor heel weinig geld 'op restaurant' in Stadskanaal (Groningen). Het kersverse Stakka is namelijk niet zomaar een restaurant, maar een maatschappelijk restaurant, opgezet door de oprichtster van ADhD Noord.

 

Maatschappelijk

Het restaurant is speciaal voor mensen met een kleine beurs en is daarmee een plek voor iedereen om elkaar te ontmoeten. Ook wat betreft de mensen die in Stakka werken heeft het restaurant duidelijke maatschappelijke doelen. Er worden stageplaatsen geboden voor jongeren met beperkingen en afstand tot de arbeidsmarkt voor niveau 1 en 2, zodat ze met opleiding en ervaring meer perspectief hebben op een betaalde baan. Het is daarnast mogelijk om dagbesteding te volgen en vrijwilligerswerk te verrichten als zinvolle daginvulling of om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

 

ADHD-café in oprichting

Binnenkort start er in het gebouw waar Stakka in gevestigd is, en dat toebehoort aan ADhD Noord, ook een AD(H)D-café. Informatie hierover vind je spoedig in onze agenda.

 

KLIK HIER als je het krantenbericht in groter formaat wil zien.

KIJK HIER voor meer informatie over dit initiatief.

  
Datum  23-02-2017
Bericht  Kamer en staatssecretaris: dyslexieverklaring moet snel beter

Kamer en staatssecretaris Dekker van onderwijs zijn het eens dat er snel stappen gezet moeten worden om te zorgen dat er alleen nog deugdelijke dyslexieveverklaringen worden afgegeven.

 

Hiermee krijgen alleen de échte dyslecten (zo'n 3 % van de mensen) zo'n verklaring, na gedegen diagnostiek en mét een bijbehorende indicatie voor behandeling. Alleen zorgverleners met aantoonbare kennis van en ervaring met dyslexiezorg mogen deze verklaringen nog opstellen als onderdeel van hun werk.

 

Binnenkort volgt waarschijnlijk een gesprek om verdere invulling aan deze doelstelling te geven tussen Dekker en het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD), de beroepsorganisaties NIP en NVO. Het voorstel van de betrokken organisaties is om een Richtlijn Dyslexie op te stellen.

 

Zo is te lezen op de website van de AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders).

Onderaan dat bericht vind je ook een dowloadbare Prezi-presentatie over het voorstel voor verbetering van bovengenoemde organisaties.

 

In de laatste sheet (37) van deze presentatie stellen zij voor de dyslexieverklaring als term af te schaffen en te vervangen door 'Diagnose Dyslexie'. Punt 2 van sheet 37: 'Onderdeel van elke Diagnose Dyslexie is een handelingsgericht advies voor het onderwijs'.

 

Dit lijken mooie aanzetten om te voorkomen dat elke zelfbenoemde dyslexie-expert een dyslexieverklaring kan optikken zonder gedegen onderbouwing.

  
Datum  21-02-2017
Bericht  ADHD en hersenverschillen

Zoals beloofd een toelichting van onderzoekster Martine Hoogman op haar onderzoek naar de hersenverschillen bij ADHD. Ze geeft oa antwoord op:


-wat betekent dit voor volwassenen met ADHD?
-is er ook gekeken naar ADD?
-de kritische vragen die er op het onderzoek gekomen zijn.

 

Veel studies met kleine groepen
Er zijn al veel hersenstudies over ADHD gepubliceerd, en ze hebben allemaal hun individuele bijdrage geleverd aan de wetenschap. Maar omdat hersenonderzoek duur is, zijn de onderzoeksgroepen vaak klein, en daardoor worden soms effecten gemist. Daarnaast worden veel verschillende methodes gebruikt om de gegevens te analyseren, en dat maakt het vergelijken van de studies lastig. Hierdoor zijn inconsistente uitkomsten in de literatuur te vinden en bestaat er nog steeds vrij veel onduidelijkheid over de neurobiologie van ADHD.

 

Expertise delen
Om de neurobiologie beter te kunnen begrijpen, hebben we de ENIGMA-ADHD werkgroep opgericht. Dit is een samenwerking van de meeste vooraanstaande psychiaters, neurowetenschappers, psychologen en genetici op het gebied van ADHD over de hele wereld, die het doel heeft om expertise te delen en bestaande data uit eerdere onderzoeken opnieuw te analyseren en vervolgens te combineren. Op deze manier kunnen we de hersenen van zeer grote groepen mensen onderzoeken en nauwkeurigere uitspraken doen over effecten van ADHD op de structuur van het brein op verschillende leeftijden. Het eerste artikel van onze ENIGMA-ADHD werkgroep werd vorige week gepubliceerd in het vooraanstaande blad The Lancet Psychiatry en kreeg veel aandacht in de media.

 

Samenvatting van de resultaten
Wij onderzochten 7 verschillende hersengebieden in het binnenste gedeelte van het brein, onder de hersenschors (subcorticale gebieden), en vonden dat 5 van de 7 bij mensen met de diagnose ADHD kleiner van volume waren, vergeleken met mensen zonder ADHD. De amygdala, gebieden in het striatum (accumbens, caudate nucleus en putamen) en de hippocampus waren ongeveer 1% kleiner bij mensen met ADHD. Die verschillen waren het sterkst aanwezig in de kindertijd, en bij de volwassen groep waren die verschillen niet meer significant. Daarnaast keken we naar het effect van de aanwezigheid van comorbide stoornissen (stemming en angst stoornissen, en verslaving) en van medicatie (stimulantia). Geen van beide leek effecten te hebben op het brein. We vonden ook geen effect van de ernst van ADHD, het aantal symptomen, op het brein. Eerder was er al wel een verband gevonden tussen de ernst van ADHD en hersenstructuur, maar dit was op een andere plaats in de hersenen, de cortex (Shaw, AMJP, 2011).

 

Emotieregulatie
Als we onze resultaten vergelijken met onderzoek bij andere psychiatrische stoornissen dat op dezelfde manier is uitgevoerd, dan zien we vergelijkbare effecten op het volume. De locatie van de effecten in het brein vertonen overeenkomsten met andere aandoeningen (bijvoorbeeld wordt een kleinere hippocampus ook gezien bij depressie, schizofrenie, en bipolaire stoornis), maar er lijken ook verschillen te zijn. Vergeleken met eerder onderzoek in kleinere groepen zijn met name de bevindingen voor de amygdala en de hippocampus nieuw. De amygdala is een interessante structuur, omdat ze betrokken is bij het verwerken van emoties. Emotieregulatie is vaak een probleem bij mensen met ADHD, maar tot nu toe is hier nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Ook de hippocampus is interessant, omdat hier taken als geheugen, maar ook emoties worden gereguleerd.

 

Wat betekent dit?
……..of allereerst, wat betekent dit niet: Het betekent niet, dat we ADHD bij een individuele patiënt in de hersenen kunnen zien, of dat we de diagnose ADHD aan de hand van hersenscans kunnen stellen. De effecten zijn maar heel klein, we kunnen ze alleen zien, als we grote groepen mensen samen onderzoeken. We hebben ook niet naar oorzaak-gevolg relaties gekeken.

 

Geen uitspraak à la ‘hersenverschillen zijn oorzaak van ADHD’
Wij kunnen dus geen uitspraken doen of ADHD wordt veroorzaakt door de hersenverschillen. Ook moeten we voorzichtig zijn met conclusies over leeftijdseffecten omdat onze studie een cross-sectionele studie is. Dat betekent, dat we van elk van de ruim 3000 mensen slechts 1 brein-MRI hebben. Om meer te kunnen zeggen over hoe de hersenen zich ontwikkelen over de leeftijd, hebben we longitudinale studies nodig, die mensen meerdere keren in hun leven meten.

 

Deeltje van de grote puzzel
Wat kunnen we dan wel met de uitkomsten van deze studie: al heel lang vragen we ons af, hoe ADHD in elkaar zit. Dit doen we door op vele niveaus onderzoek te doen; we meten gedrag, cognitie, genetica, de invloeden van omgevingsfactoren en ook de structuur en functie/activiteit van het brein. Dit levert allemaal puzzelstukjes op, die samen het beeld van ADHD moeten vormen. De resultaten van de huidige studie dragen bij aan een beter beeld van de neurobiologie die onderliggend is aan ADHD. De resultaten uit de huidige studie laten zien dat de amygdala, de striatale gebieden en de hippocampus op de een of andere manier aan ADHD gelinkt zijn. Verdere studies naar de verbanden tussen de grootte van de volumes en bijvoorbeeld geheugen, omgaan met beloning, of het herkennen van emoties zullen ons inzicht geven in wat het precies betekent.

 

Vervolgstudies
Tot nu toe hebben we slechts naar 7 gebieden in de hersenen gekeken. Dit is dus ook maar slechts een klein deel, en ook voor andere gebieden zijn er aanwijzingen voor een rol bij ADHD. Op dit moment zijn we met de ENIGMA- ADHD werkgroep dan ook volop bezig naar de dikte en oppervlakte van verschillende gebieden van de hersenschors te kijken, en ook de kleine hersenen (cerebellum) worden nu door ons onderzocht. Er loopt ook al de eerste analyse voor een studie, die gaat kijken naar de connecties tussen de hersengebieden. En het goede nieuws is dat we intussen groeien als werkgroep (inmiddels 34 instituten) waardoor we nog meer gegevens hebben om naar te kijken.

 

Gelden de resultaten ook voor ADD?
We hebben gekeken of we verbanden konden vinden tussen het aantal hyperactieve/impulsieve symptomen en de volumes en ook tussen het aantal symptomen van inattentie en de volumes. Voor beiden vonden we geen significante correlaties. We hebben niet specifiek naar de ADD groep gekeken en dit heeft te maken met de verschillende instrumenten die gebruikt werden om ADD vast te stellen, hierdoor konden we geen grote groepen mensen analyseren om daar met zekerheid uitspraken over te doen. 

 

Hoe zit het nu bij volwassenen met ADHD
De gevonden verschillen in de kindertijd zijn niet meer aanwezig bij de volwassenen met ADHD. Dit is ondersteunend aan de huidige theorie dat er een achterstand is in de volgroeiing van de hersenen, maar dat dit later wordt ingehaald. U zult zich afvragen hoe het dan kan dat er nog wel symptomen zijn op volwassen leeftijd. Een mogelijke verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat er op andere plaatsen in het brein, of in het functioneren van bepaalde hersengebieden wel nog verschillen zouden kunnen zijn. Daar zullen hopelijk onze volgende studies antwoorden op kunnen geven. Er zijn al aanwijzingen dat er wel verschillen zijn in de connecties tussen hersengebieden in volwassenen met ADHD (Yoncheva, JAACAP, 2016) .

 

Kritiek over..de kosten
Ons onderzoek leidde onder andere tot de reactie “Peperdure hersenstudie levert niks op!” van mw. Batstra, een orthopedagoog, in Trouw. Zij schetst helaas een verkeerd beeld. Aan ons onderzoek hebben vooraanstaande experts op het gebied van hersenonderzoek bij ADHD van 23 instituten wereldwijd bijgedragen. We hebben gebruik gemaakt van hersenscans uit eerder onderzoek en daarmee juist uiterst weinig kosten gemaakt. Door de gegevens uit de eerdere studies te combineren, konden we patronen ontdekken die niet zichtbaar waren in de afzonderlijke, vaak heel kleine onderzoeken.

 

…de duiding van de verschillen
Batstra verwijt ons misleidende conclusies te trekken en stelt dat de hersenverschillen tussen de groepen kinderen met en zonder diagnose ADHD verwaarloosbaar klein zijn. En dat die verschillen ook nog vanzelf lijken te verdwijnen als kinderen volwassen worden. Dit is een verkeerde gevolgtrekking. De hersenverschillen tussen kinderen met en zonder ADHD zijn ongeveer gelijk aan de verschillen die voor andere psychiatrische aandoeningen worden gevonden, zoals depressie en schizofrenie. Het is inderdaad zo dat deze effecten heel klein zijn op brein niveau, maar het is onbekend op welke schaal deze effecten doorwerken op bijvoorbeeld het gedrag.

Wat belangrijk is, is dat er verschillen zijn. Deze geven ons aanwijzingen welke mechanismen in de hersenen een rol spelen in de kwetsbaarheid voor ADHD. Deze informatie draagt bij tot een beter begrip van de aandoening, wat erg belangrijk is aangezien er nog zoveel onduidelijk is. Dat die verschillen op oudere leeftijd verdwenen zijn, maakt duidelijk dat ook de hersenen bij kinderen met ADHD zich ontwikkelen en dat later mogelijk een rijpingsachterstand wordt ingelopen. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.

 

Onderzoek versterkt begrip
Veel kinderen met ADHD en hun ouders hebben baat bij gedragsmatige behandelingen. Onderzoek naar biologische mechanismen bestrijdt dat op geen enkele wijze, maar versterkt ons begrip van de complexe processen in het zich ontwikkelende brein. De opmerking dat de farmaceutische industrie een rol speelt is ongegrond aangezien wij laten juist zien dat medicatie geen positief/normaliserend effect heeft op de hersenstructuren, terwijl oudere onderzoeken dat wel lieten zien.

 

Met dank aan de onderzoekster, dat zij exclusief voor Impuls & Woortblind deze toelichting heeft geschreven en enkele vragen heeft beantwoord.

(NB: het gedeelte waarin zij ingaat op de kritiek op het onderzoek kun je ook elders tegenkomen)

 

  
Datum  17-02-2017
Bericht  Kinderen met ADHD hebben echt andere hersenen

Het was gisteren al uitgebreid in het nieuws: voor het eerst is aangetoond in onderzoek dat de hersenen van kinderen met ADHD echt in een aantal gebiedjes afwijken van de hersenen van kinderen zonder ADHD. Het gaat om vijf gebiedjes, waaronder de amygdala, die net iets kleiner zijn dan bij kinderen zonder ADHD.

 

Betrouwbaar vanwege groot aantal deelnemers

Een Nederlandse studie van de Nijmeegse onderzoekster Martine Hoogman heeft dit aangetoond. Bijzonder aan deze studie is dat er ruim 3200 deelnemers waren, waardoor de resultaten betrouwbaarder zijn dan die van eerdere onderzoeken.

 

Grote onderlinge verschillen

De onderzoekster benadrukt wel in dit zeer informatieve artikel uit de Volkskrant over het onderzoek dat we nu niet moeten denken dat een hersenscan voortaan uitsluitsel kan bieden of iemand wel of geen ADHD heeft. Daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot. En er zijn ook kinderen met ADHD bij wie de bewuste hersengebiedjes juist iets groter zijn dan bij kinderen zonder ADHD.

 

Geen bewijs voor oorzaak in de hersenen

ADHD-onderzoekster Sarah Durston, ook zijdelings betrokken bij deze grote studie, waarschuwt daarnaast voor een te snelle conclusie, namelijk dat nu bewezen is dat 'de oorzaak van ADHD dus puur in de hersenen zit'. Ze geeft het mooie voorbeeld van jongleurs: "die hebben doorgaans een dikkere motorschors. Maar het is ook bekend dat die motorschors dikker wordt zodra je veel gaat oefenen op jongleren. Dus je kunt niet zeggen: jongleurs kunnen goed jongleren omdat ze een dikke motorschors hebben." (bron: Volkskrant)

Met andere woorden: gedrag dat bij ADHD hoort zou ook tot gevolg kunnen hebben dat bepaalde hersendelen die hierbij betrokken zijn kleiner blijven.

 

Wat betekent dit voor volwassenen?

Opvallend is dat de hersendelen die wat kleiner zijn bij kinderen met ADHD, in volwassen proefpersonen met ADHD doorgaans níet meer kleiner zijn. Wat betekent dit? 

 

Onderzoekster gaat in op vraag over verschil met volwassenen

Op deze vraag zal de onderzoekster, Martine Hoogman, volgende week antwoord proberen te geven. Dus houd onze website in de gaten, want zij zal speciaal voor Impuls & Woortblind hierover een artikel schrijven.

 

 

  
Datum  09-02-2017
Bericht  Dyslexie bestaat echt wel!

Dyslexie het gevolg van slecht onderwijs? Met flink oefenen en stampen zou er geen dyslexie meer bestaan, aldus hoogleraar Anna Bosman, vandaag op de voorpagina van het AD.

 

En bedankt mevrouw Bosman. Wij, vereniging van en voor mensen met o.a. dyslexie, begrijpen uw bezorgdheid over de toename van het aantal dyslectische kinderen en delen die. En er zal zeker op sommige scholen te gemakkelijk gedaan worden over het goed aanleren van spelling.

 

Maar u weet ook dat een goede dyslexie-diagnose pas gesteld wordt als bij langdurig oefenen nog steeds geen verbeteringen optreden bij problemen met lezen en/of spellen. Ook als deze kinderen verder over een goed stel hersens beschikken, waarmee het dus niet aan de intelligentie kan liggen.

 

Onze vereniging heeft vele  volwassen leden met dyslexie, die nog stammen uit de tijd van ‘goed en gedegen onderwijs’, met de nadruk op oefenen en eindeloos stampen. Het heeft bij hen niet mogen baten. Ze hebben namelijk dyslexie. En dan helpt extra oefenen en regeltjes stampen niet of nauwelijks.

 

Mensen met dyslexie hebben hersenen die net iets anders omgaan met opslag en verwerking van informatie. Ze hebben een andere leerstijl dan de gangbare, waardoor automatisering van taal en/of rekenregels gewoon niet goed lukt.

 

Gelukkig gaat dit vaak samen met bijvoorbeeld een groot visueel talent of andere vaardigheden. Dus de meesten van hen komen er wel.

Maar NIET door eindeloos te bikkelen op spelling en andere taalvaardigheden.

 

In de media

Er is veel aandacht besteed aan dit onderwerp. Impuls & Woortblind is ook benaderd voor commentaar door de redactie van Eén Vandaag. Helaas waren we nét niet snel genoeg paraat met een korte quote, waardoor er uiteindelijk iemand van het Regionaal Instituut Dyslexie aan het woord kwam en Jan des Bouvries, BN- er met dyslexie, die eigenlijk heel mooi verwoordde wat hierboven geschetst is.

 

Ook BNR Radio heeft een lange uitzending gewijd aan het onderwerp, waarin verschillende mensen aan bod kwamen en het onderwerp zeer serieus en genuanceerd werd neergezet. Ook door dit programma zijn wij benaderd. Ons actieve lid Sjan Verhoeven heeft gezorgd dat er een cliënt uit haar praktijk aanschoof, die het verhaal over de impact van dyslexie op zijn leven heel goed kon verwoorden.

 

De BNR-uitzending kun je via deze link terugluisteren.

De uitzending van Een vandaag kun je via deze link terugkijken.

Lees hier de reactie van ons actieve lid en dyslexie-expert Nel Hofmeester op het nieuws.

 

UIteraard hebben we dit bericht en onze visie ook gedeeld op onze Facebookpagina, en dit is tot nu toe het meest gedeelde en bekeken bericht ooit!

Maar liefst een kleine 7000 mensen hebben het bericht gezien en er zijn vele reacties op gekomen.

 

  
Datum  23-01-2017
Bericht  Nieuw perspectief voor rijbewijskeuring bij ADHD en ASS

Begin januari was er een overleg tussen het CBR en Impuls & Woortblind over verbeterpunten rond de rijbewijskeuringen. Dit was een vruchtbaar overleg waaruit bleek dat er zeker mogelijkheden voor verbetering zijn, vooral voor de groep mensen die aantoonbaar verstandig met hun ADHD omgaan.

 

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten van dit gesprek:

 

Formulier voor stabiele ADHD

I & W gaat proberen samen met behandelaren een formulier te ontwerpen waarop zij zelf kunnen aangeven of hun ‘patiënt’ een stabiele vorm van ADHD heeft en hiervoor stabiel medicatie gebruikt óf overtuigend zonder medicatie functioneert. Zo’n formulier bestaat al voor andere aandoeningen maar ligt wat lastiger voor DSM-aandoeningen.

 

Geen ADHD meer

Sommige mensen groeien over hun ADHD heen. Kreeg je als kind de diagnose, maar ben je zo goed als symptoomvrij en gebruik je ook geen medicatie meer wanneer je je rijbewijs gaat halen? Laat dit dan door je huisarts of kinderarts aantekenen op je Eigen Verklaring! Je hoeft dan niet meer gekeurd te worden namelijk.

 

Meldplicht na rijbewijs?

Hoe zit het nu met het wel of niet vermelden van je ADHD als je de diagnose pas krijgt NA het behalen van je rijbewijs? Volgens de expert van het CBR is er echt geen meldplicht. Bespreek met je arts of je nog goed in staat bent te rijden (meestal zelfs beter met medicatie) en laat dit evt optekenen. Dan sta je ook stevig als je onverhoopt ooit bij een ongeluk betrokken raakt.

 

Speekseltest voor drugs op komst

Er komt deze zomer een speekseltest voor druggebruik, die bij verkeerscontroles ingezet wordt. Waarschijnlijk zal deze ook positief op stimulantia en dexamfetamine reageren, waarna een bloedtest zou volgen om uitsluitsel te krijgen. Zeer onwenselijk voor ‘brave ADHD’ers’! Wij gaan aan de slag om te zorgen dat dit nare scenario geen praktijk gaat worden.

 

ASS en stimulantia = geen rijbewijs

Ook voor mensen met alleen een ASS-diagnose die goed reageren op stimulantia willen we aan de slag. Zonder ADHD-diagnose mogen zij namelijk geen rijbewijs halen. Terwijl inmiddels 20 procent van de mensen met een ASS-diagnose stimulantia gebruikt. Dit zijn dus mensen die naast ASS ook ADHD-symptomen hebben. Wij benaderen experts om te kijken wat we voor deze groep kunnen doen.

 

Dyslexie en theorie-examen

Verlengd theorie examen voor dyslexie: dit wordt nu overal aangeboden, met geluid voor wie dat wil. Een dyslexieverklaring geeft recht op retour van de kosten van € 11,-. Volgens het CBR verloopt dit prima.

 

VRAGEN/OPMERKINGEN?

Vragen of opmerkingen over bovenstaande punten? Mail ons: [email protected]

Of bel: 033 – 247 34 84

  
Datum  23-01-2017
Bericht  Indrukwekkend verhaal van Carola over haar verslaving en ADHD

Carola heeft alles: een mooie baan, een lieve zoon van 8 en een prima relatie. Maar ze kan de verleiding naar meer spanning niet weerstaan. Een eerste ervaring met cocaïne smaakt naar meer. Dat ze er rustig van wordt in haar hoofd in plaats van 'strak en opgepept' vindt ze wel vreemd. Maar het voelt geweldig!

 

Verslaafd

Langzaam raakt ze ernstig verslaafd en glijdt af. Ze raakt haar baan en zelfs haar huis kwijt en haar zoontje moet bij haar ouders gaan wonen. Hoe loopt dit af?

 

ADHD

Het bijzonder indrukwekkende verhaal van Carola is te lezen in de Margriet van 21 januari. En ja, het loopt goed af. En hoe! Carola meldt zich na een jaar diepe ellende aan voor hulp en daar blijkt dat ze ADHD heeft. De weg naar boven kan beginnen.

 

Het gezicht van AD(H)D-Café Dordrecht!

Inmiddels heeft Carola een prachtige baan waarin ze haar ervaringsdeskundigheid inzet én is ze in haar vrije tijd organisator van AD(H)D-café Dordrecht. Carola, we zijn super trots op je! Er zijn ongetwijfeld Margriet-lezeressen die zich in jouw verhaal zullen herkennen en er kracht uit kunnen putten.

 

Mensen uit Dordrecht en omgeving: grijp je kans en ontmoet deze sterke vrouw in AD(H)D-café Dordrecht.

Ze weet waar ze over praat!

 

LEES HIER het hele verhaal van Carola.

VIND HIER meer informatie over AD(H)D-café Dordrecht

  
Datum  12-01-2017
Bericht  Eindelijk komt er een website voor naasten van mensen met ADHD

Over twee jaar moet hij af zijn: de interactieve website 'Naasten in kracht'. Speciaal voor familie en naasten van mensen met psychische klachten. Een project opgezet met 9 cliënten- en familieorganisaties uit de GGz sector. Impuls & Woortblind werkt mee aan het gedeelte over ADHD/ADD en levert input vanuit ervaringsdeskundigen.

 

Naaste vaak onzichtbaar

Informatie over psychische klachten is ruimschoots voorhanden tegenwoordig. In de vorm van websites, blogs van ervaringsdeskundigen, fora, boeken, etc. Maar dat gaat vaak over de mensen die het zelf hebben. Partners, kinderen, broers en zussen die worstelen met ondersteuning van hun naaste zijn onzichtbaar. Terwijl ze wel samenleven met deze mensen, en dat gaat niet vanzelf. Voor veel naasten is het een zoektocht om de juiste balans te vinden tussen er zijn voor iemand anders en genoeg tijd en ruimte houden voor jezelf.

 

Doel

Naasten in Kracht heeft als doel om via de interactieve website de kracht van naasten van mensen met psychische klachten te versterken met tips en trucs.

 

Wat gaan we doen

Om naasten te ondersteunen, zal de interactieve website worden voorzien van informatie, psycho-educatie en ervaringsverhalen.

Om ervoor te zorgen dat de interactieve website goed aansluit bij vragen en behoeften van naasten worden experts op het gebied van digitale psycho-educatie en naasten geraadpleegd via (groeps-)interviews. Vervolgens wordt een raamwerk ontwikkeld en verzamelen we ervaringsverhalen, aansluitend bij vragen en problemen waar naasten tegen aanlopen. En dan komt het proces om alle informatie logisch te ordenen in een website en testen, testen, testen. Naar verwachting kunnen naasten hier eind 2018 gebruik van maken. Houd onze website in de gaten voor de ontwikkelingen. 

 

Denk mee!

Heb je een concreet idee voor de website? Het projectteam gaat met jouw idee aan de slag.

Mail je idee of tip aan [email protected] met de vermelding van: concreet idee.

 

Wie doen er mee

Naasten in kracht is een initiatief van de gezamenlijke cliënten/familieorganisaties in de ggz – en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van VWS.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met de projectleider:  Marloes Martens, [email protected]

 

  
Datum  05-01-2017
Bericht  Ontmoet elkaar in het ADHD-café!

Voor wie het nog niet wist: ook in 2017 kun je weer op verschillende plekken in het land mede-ADHD/ADD'ers ontmoeten. Partners en ouders zijn ook welkom!

 

Wat is een AD(H)D-café?
Een avond in de maand GRATIS contact met mede AD(H)D'ers, onder begeleiding van ervaringsdeskundige Impuls & Woortblind vrijwilligers, die veel kennis van ADHD/ADD hebben en van GGZ-instellingen, coaches en andere mogelijke vormen van ondersteuning in de regio.

Is dat geen drukke stuiterbende?
Nee hoor, meestal is het in een gedeelte van een regulier café of een klein zaaltje en is het vooral gewoon gezellig.

 

Thema's

In een aantal cafés, zoals die in Maastricht, Dordrecht en Breda wordt ook vaak een bepaald thema besproken.

Leuk en leerzaam!

 

LEES MEER over de AD(H)D-cafés

Check DE CAFE-AGENDA

  
Datum  05-01-2017
Bericht  Ondernemerschap en ADHD-kenmerken gaan vaak samen

Wat een goed artikel in de Volkskrant, over ADHD en ondernemerschap! Aanleiding is onlangs gepubliceerd onderzoek van Ingrid Verheul, van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Daarin concludeerde zij dat met name de ADHD-eigenschap hyperactiviteit vaak samengaat met het zelfstandig ondernemerschap. 

 

Wezenlijk verschil

In eerdere berichtgeving over dit onderzoek ging het echter meteen over ADHD en ondernemerschap, terwijl het in dit geval NIET ging om mensen met de diagnose, maar om mensen met een aantal ADHD-kenmerken. Een wezenlijk verschil.

 

Meer aandacht voor neurodiversiteit

In het artikel uit de Volkskrant wordt wel ingegaan op dit verschil. Ook wordt door hoogleraar Micha de Winter opgemerkt dat er steeds meer oog is vanuit de wetenschap voor de voordelen van zogenaamd afwijkend gedrag: 'In de ict-industrie is men bijvoorbeeld dol op mensen met autisme omdat zij zich sterk kunnen focussen op getallen en algoritmen. Het zou goed kunnen dat mensen die zich tooien met de term ADHD goed kunnen functioneren in bepaalde beroepen. We noemen dat neurodiversiteit.'

 

Negatief imago

Onderzoekster Verheul doet nu onderzoek naar ondernemerschap bij mensen met een diagnose ADHD. Volgens haar lopen ondernemers met ADHD een verhoogd risico dat ze vol enthousiasme een bedrijf opzetten, maar vervolgens falen omdat ze de dagelijkse uitvoering niet interessant vinden. 

Volgens Verheul hebben mensen met ADHD een negatief imago. 'Ze staan te boek als schoolverlaters of als mensen die de maatschappij vooral geld kosten. Maar als we hun de ruimte geven om hun creativiteit, energie en doorzettingsvermogen te benutten kunnen ze wel degelijk een constructieve bijdrage leveren.'

 

Beroemde ondernemers met ADHD en/of dyslexie

Aan het einde van het artikel staan nog drie zeer succesvolle ondernemers  én vermeende ADHD'ers genoemd.

We kennen ze inmiddels wel..Richard Branson van Virgin Atlantic, maar ook IKEA-oprichter Ingvar Kamprad. Die twee hebben waarschijnlijk geen diagnose, maar geven wel aan dyslexie te hebben. Wist je dat bij IKEA daarom alle producten zulke leuke namen hebben? Kamprad werd gek van nummerieke productcodes.

Oja, en de electronische vliegtickets (op je mobiel) hebben we ook te danken aan een zelfverklaard ADHD'er, David Neeleman, die altijd zijn papieren tickets kwijt was!

 

ADHD en AOV

Wij gaan het onderzoek van Verheul goed in de gaten houden. Laten we hopen dat haar vermoeden over een verhoogd risico op 'falen' niet uitkomt. dan hebben wij een mooi argument naar verzekeraars dat de hoge premies en/of afwijzing voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers met ADHD echt onzin zijn.

 

En LEES HIER ook nog even het hele artikel uit de Volkskrant!

  
Datum  19-12-2016
Bericht  Hoe het zit met ADHD-medicatie van Regenboogapotheek

Regenboog Apotheek bereidt een aantal vormen van (langwerkende) ADHD-medicatie die door DSW, Zorg en Zekerheid, StadHolland en inTwente volledig vanuit de basisverzekering worden vergoed. Zonder eigen bijdrage. Dit gaat wel van je eigen risico af. Alle andere verzekeraars vergoeden deze medicatie helemaal niet, waardoor je die volledig zelf moet betalen.

 

Zo is te lezen in deze brief, opgesteld door Regenboogapotheek. De brief is opgesteld omdat er nog steeds veel vragen komen van mensen die de medicatie gebruiken of willen gebruiken. Regenboog wijst er in deze brief op dat je ook alleen kunt wisselen van basisverzekering als je wel tevreden bent over je aanvullende verzekering.

 

Op de website van Regenboogapotheek vind je meer informatie en ook een overzicht van vergoedingen per verzekeraar per ADHD-medicatiesoort.

  
Datum  19-12-2016
Bericht  Arbeidspartipatietool voor werken met...nu ook voor ADD, dyslexie en dyscalculie

De Arbeidsparticipatietool is dé website voor werknemers met een bijzonder brein en hun werkgevers en collega’s. Je vindt er alles wat je wilt weten over werken met een bijzonder brein.

 

-tegen welke problemen kun je oplopen?

-hoe kun je het als werknemer en werkgever samen oplossen?

-wat kun je doen als het toch niet goed gaat?

 

Voor ADHD bestond de Arbeidsparticipatietool al, die uitgebreid antwoord biedt op al deze vragen.

Gelukkig is hij er nu ook voor ADD, dyslexie en dyscalculie.

 

5-minuteninfo

Extra handig is ook de 5-minuteninfo, die kort en bondig uitleg geeft over wat ADD, dyslexie of dyscalculie precies is, welke invloed dit kan hebben in de werksituatie en hoe je eventuele problemen kunt oplossen of voorkómen.

 

Via deze link kom je in het algemene menu van de Arbeidsparticipatietool. Daar kun je doorklikken naar ADHD, ADD, dyslexie of dyscalculie.

De 5-minuteninfo vind je per Arbeidsparticipatietool onder het rechter blok (een medewerker heeft..), zoals op het hiernaast afgebeelde startscherm.

 

De eigenschap-specifieke informatie is in nauwe samenwerking met Impuls & Woortblind tot stand gekomen.

 

 

  
Datum  16-12-2016
Bericht  Onderzoek: ADHD-eigenschappen handig voor ondernemer

Eindelijk eens een onderzoek dat focust op de positieve kanten van ADHD in werksituaties. Want sommige ADHD-symptomen, of zoals wij zeggen eigenschappen,  kunnen goed van pas komen op het werk. En zeker als je zelfstandig ondernemer bent. Niet voor niets bestaat al langer het idee dat er een verband is tussen beiden. Ingrid Verheul, assistent professor aan de Rotterdam School of Management, vond het tijd dit verband eens nader te onderzoeken. 

 

Harder knokken

Deze week werden de resultaten bekend, zo lezen we op NRC.nl. Er werd in elk geval een positief verband gevonden tussen hyperactiviteit en ondernemerschap. Hoe het zit met zaken als impulsiviteit en concentratieproblemen vertelt het lezenswaardige artikel van NRC.nl niet. Maar doorzettingsvermogen en inventiviteit zijn wel handig als je je eigen bedrijf opzet, aldus de onderzoekster. En dat zie je vaak terug bij ADHD'ers, die wat harder moeten knokken in hun leven. Evenals een soms wat vergaande assertiviteit en moeite met deadlines, wat weer kan zorgen dat werken onder een baas juist minder goed bij je past.

 

ADHD en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mooi onderzoek dus, waar we graag meer over horen! En wat ook een ander licht kan werpen op het negatieve stempel dat ondernemers met ADHD hebben bij verzekeraars.

Want als ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvragen, worden ze alleen afgerekend op de vermeende risico's en nooit op de compenserende positieve kanten.

 

LEES HIER het hele artikel van NRC.nl, met daarin ook een link naar de andere kant van de medaile:

twee mannen met ADHD die niet goed aan werk konden komen en nu helemaal op hun plek zijn op een zogenaamde 'beschutte werkplek'.

 

LEES OOK een mooi en interessant interview van Nu.nl met een ondernemer met ADHD die zijn ADHD toch vooral ziet als iets dat hem belemmert.

 

  
Datum  15-12-2016
Bericht  Congres Handicap + Studie: aanpassing geen gunst maar een recht

Het jubileumcongres van handicap + studie was leerzaam en inspirerend. Karin Jahromi van de Werkgroep Onderwijs van I & W was erbij en doet verslag. Ze is blij verrast om te horen dat de in werking treding van het VN-Verdrag voor gehandicapten en Chronisch Zieken onderwijsinstellingen verplicht om inclusief onderwijs te bieden. 'Het is nu niet meer een kwestie van wachten tot een student zich meldt en vraagt om een aanpassing: er moet al proactief gehandeld worden op vele fronten'.

 

LEES HIER het hele verslag van Karin Jahromi.

 

Van de presentaties en workshops zijn PDF’s beschikbaar op de website van Handicap + Studie

Zeer de moeite waard om deze eens door te nemen!

  
Datum  13-12-2016
Bericht  Persoonlijke rekenhulp voor aanvullende verzekering ADHD medicatie

De beste aanvullende verzekering uitzoeken als je ADHD-medicatie gebruikt blijft een rotklus. In een  eerder bericht hebben we je al informatie gegeven die je kan helpen bij deze keuze.

 

Rekenhulp

Hierbij willen we je ook nog een rekenprogramma aanbieden, ontwikkeld door een actief lid van ons. Daarin kun je de eigen bijdrage van jou en je evt gezinsleden invullen voor jouw / jullie specifieke medicatie om vervolgens te kijken of een bepaalde aanvullende verzekering gunstig of niet gunstig uitpakt.

 

Om technische redenen kunnen wij helaas geen excell-bestand op onze website zetten, maar via deze link kun je het bestand ook vinden:

Kijk onder 'Informatie ADHD' bij Rekenhulp ADHD-medicatie aanvullende verzekering 2017

 

Lees eerst goed de toelichting in het geopende bestand!

 

 

  
Datum  12-12-2016
Bericht  'Zorgstandaarden GGZ, waaronder ADHD, soort routeplanner'

De nieuwe zorgstandaarden, zoals die nu o.a. voor ADHD worden ontwikkeld,  worden wel vergeleken met een routeplanner: een handig instrument dat niet bepaalt waar je naartoe moet, maar wel vertelt via welke routes je bij je doel kunt komen. ‘Dat is inderdaad een treffend ‘beeld’, zo beaamt  hoogleraar psychiatrie aan het Radboud UMC, prof. dr. Aart Schene in een artikel op GGZnieuws.nl.

 

In een eerder bericht riepen we op 2 vragenlijsten in te vullen over jouw ervaringen met de zorg voor ADHD/ADD.

Bovengenoemd artikel vertelt heel goed wat de Zorgstandaarden binnen de GGZ, waarvan ADHD er één is, precies inhouden en hoe waardevol ze kunnen zijn.

Hieronder nog een fragment uit dit artikel: 

 

Waardevolle aanvulling

Vanaf komend jaar kunnen de eerste zorgstandaarden en generieke modules worden geïmplementeerd. Daarmee breekt een nieuwe fase aan, waarbij van zorgverleners verwacht wordt dat zij samen met hun cliënten/patiënten de meeste geschikte behandeling gaan uitstippelen.

 

Schene: ‘We sluiten hiermee aan bij ontwikkelingen in de somatische geneeskunde. Daar hebben bijvoorbeeld de zorgstandaarden voor de behandeling van diabetes en hartfalen inmiddels hun nut bewezen. Ik verwacht dat dit ook opgaat voor de zorgstandaarden die nu voor de ggz beschikbaar komen, juist omdat ze in een taal en begrippenkader geschreven zijn die voor patiënten begrijpelijk zijn – en op veel meer zaken ingaan dan de richtlijn.’

 

Belangrijk dus, die Zorgstandaarden! Een goede stap voorwaarts naar zorg op maat.

LEES HIER het hele artikel.

  
Datum  12-12-2016
Bericht  Keuzehulp bij Zorgverzekering en ADHD medicatie

Voor mensen die ADHD-medicatie gebruiken is het elk jaar weer spannend. Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering en welke aanvullende verzekering pakt het gunstigst uit voor de medicatie die jij en je eventuele gezinsleden gebruiken? Hoe zit het met dexamfetamine?

 

Informatiebrief van PsyQ

Gelukkig heeft PsyQ, Kennisentrum ADHD voor volwassenen, een heldere brief opgesteld, waarin de meeste vragen wel beantwoord worden. Zij hebben ook de aanvullende verzekeringen die gunstig uitpakken in een overzichtje gezet in deze brief.

 

Gunstige aanvullende verzekeringen

Als je langwerkende merkmedicatie gebruikt, zoals Concerta of Strattera, lijkt - op basis van de informatie uit de PsyQ-brief- de meest voordelige aanvullende verzekering, net als vorig jaar, de Zonder Zorgen Polis van Interpolis.

Deze biedt € 1000,- vergoeding van de eigen bijdrage per persoon per jaar voor de volgende premies:

Tussen de 18-29 jaar: €21,10 per maand

Tussen de 30 en 44 jaar: € 28,75 per maand

Bij 45 jaar en ouder: € 30,90 per maand

Dit is zónder de 15% korting die klanten van de Rabobank nog extra ontvangen. 

 

Dexamfetamine

De brief van PsyQ meldt niets over dexamfetamine. Voor informatie over de kosten en vergoeding hiervan kun je kijken in dit eerder gepubliceerde artikel op onze website.

 

Download hier de brief met alle informatie van PsyQ.

Kijk voor meer informatie ook op de website van Oudervereniging Balans.

 

 

 

 

[1]   2   3   4   5   6   7   8   9   >>   

 

Contact: 033 24734 84   I   Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk  I  [email protected]   |   Sitemap

Powered by : QualitySites4All