impulsenwoortblind logo
dsc_0081.jpg
impulswoortblind logo

Impuls & Woortblind ledenvoordeel


Impuls & Woortblind biedt vele voordelen en extra's:

3x per jaar Impuls & Woortblind Magazine,
50% ledenkorting bij themabijeenkomsten,
Advies, informatie en belangenbehartiging,
het Netwerk Volwassenen met dyslexie,
en AD(H)D cafés door het hele land.


Verschillende aanbieders geven korting op o.a. coaching aan leden van Impuls & Woortblind.


Dus waar op nog wachten?

Klik hier om lid te worden.


Vergoeding verzekering

Kijk hier welke verzekeringen ons lidmaatschap vergoeden.

Boeken over ADHD en zo

 

Hieronder tref je het boekenoverzicht met informatie over ADHD, geselecteerd door Impuls & Woortblind.

Per boek vind je onderaan de beschrijving een link naar bestelinfomatie.

 

 

 

  
Titel  SLIM MAAR... PUBEREDITIE
Datum  09-05-2016

Er is niets frustrerender dan slimme, getalenteerde tieners steeds weer te zien worstelen met simpele taken als huiswerk, opruimen of op tijd komen. Als deze problemen zich structureel voordoen dan kan er sprake zijn van zwakke executieve functies. Oftwel het fundamentele vermogen om te organiseren, te focussen en impulsen onder controle te houden.

 

In deze Slim maar... Pubereditie laten RICHARD GUARE en PEG DAWSON zien wat ouders en professionals kunnen doen om jongeren te helpen bij het versterken van hun executieve functies. Aan de hand van activiteiten, voorbeelden en oefeningen kunnen ouders en professionals aan de slag. 

 

Dit boek is de opvolger van de bestseller SLIM MAAR... uit 2009. De pubereditie is uiteraard gericht op jongeren. De voorbeelden, de oefeningen en de toon past bij jongeren van middelbareschool-leeftijd.

 

SLIM MAAR... PUBEREDITIE - Richard Guare en Peg Dawson

Uitgeverij Hogrefe

€29,95 | 288 pagina's

 

Meer informatie en bestellen

 

  
Titel  Slim maar...Volwassenen editie
Datum  09-05-2016

Ben jij slim, maar snel afgeleid? En altijd aan het worstelen om dingen af te krijgen of op tijd te komen? Dan ben je niet de enige. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het leven vandaag de dag voor veel mensen een enorme belasting kan zijn. De overvloed aan eisen die werk en een gezinsleven stellen, kan simpelweg te groot worden voor je brein. Helemaal voor mensen die moeite hebben met hun executieve functies. Executieve functies zijn de vaardigheden die je helpen om te focussen, te plannen, deadlines te halen en met stress om te gaan.

 

Peg Dawson en Richard Guare laten zien hoe je aan de hand van 12 executieve functies je eigen profiel kunt vaststellen. En hoe je vervolgens met eenvoudige stappen je timemanagement, emotieregulatie, aandacht, flexibiliteit en werkgeheugen kunt versterken of verbeteren. Het boek bevat effectief-bewezen strategieën, concrete voorbeelden, heldere werkbladen en praktische tools om je persoonlijke actieplan te maken.

 

 

SLIM MAAR... VOLWASSENEN EDITIE. Versterk je executieve functies en vergroot je succes! - Richard Guare en Peg Dawson

€ 24,95 | 320 pagina's 

 

Meer informatie en bestellen

  
Titel  Mindfulness bij volwassenen met ADHD
Datum  09-05-2016

Mindfulness voor volwassenen met ADHD is geschreven voor iedereen die moeite heeft met aandachtregulatie. De korte, overzichtelijke oefeningen en handige lijstjes met tips en reminders maken dit boek zeer geschikt voor het ADHD-brein. Daarnaast is het een handige gids voor professionals die mensen met ADHD begeleiden in het omgaan met hun aandachtsproblemen.

 

Mindfulness is een effectieve methode om je brein te trainen en meer grip op je aandacht te krijgen. Mindfulness bij volwassenen met ADHD biedt een achtstappenprogramma waarmee je naar je aandacht leert ‘kijken’: waar is je aandacht nu, ben je afgeleid of juist overgeconcentreerd? Met behulp van oefeningen als de zitmeditatie en bodyscan word je je bewust van je gedachten, emoties en lichaam. Op die manier kun je je aandacht steeds weer terugbrengen naar wat jij belangrijk vindt.

 

 

MINDFULNESS BIJ VOLWASSENEN MET ADHD - Lidia Zylowska

Uitgeverij Hogrefe

22,50 | 224 p.

 

Meer informatie en bestellen

 

  
Titel  ADHD Relaties
Datum  09-05-2016

In ADHD Relaties biedt MELISSA ORLOV een schat aan informatie, praktische adviezen en oefeningen. Haar unieke en verfrissende aanpak maakt niet alleen duidelijk welke problemen er kunnen ontstaan, zij reikt ook handvatten aan om negatieve patronen te doorbreken. Niet door nog harder je best te doen, maar door anders je best te doen.

 

Volwassenen met ADHD worstelen elke dag weer met impulsiviteit, een tekort aan aandacht en uitstelgedrag. Dat ervaren zij dag in dag uit. Slechts een klein deel is zich echter bewust van de enorme impact van ADHD op hun relatie. En ook veel partners zonder ADHD realiseren zich dit niet of nauwelijks. Hierdoor gaan veel stellen hun relatieproblemen op de verkeerde manier te lijf. Wat in andere relaties een bruikbare aanpak is, werkt in ADHD-relaties vaak juist averechts...

 

ADHD Relaties - Melissa Orlov

Uitgeverij Hogrefe

€ 24,95 | 240 pagina's

 

Meer informatie en bestellen

  
Titel  Aan de slag met ADHD
Datum  09-05-2016

Aan de slag met ADHD is eenn praktisch werkboek met effectieve en direct toepasbare oefeningen voor iedereen met aandachtsproblemen. Tuckman beschrijft de executieve functies die aan ADHD ten grondslag liggen en biedt praktische oefeningen om daar effectief mee aan de slag te gaan. Op die manier kun je je aandacht en werkgeheugen vergroten, impulsen en emoties beheersen en leer je beter plannen en organiseren.


Aan de slag met ADHD:
- is gebaseerd op de laatste inzichten over het brein en ADHD
- legt uit hoe je ADHD-brein werkt
- laat zien wat executieve functies zijn en welke invloed ze hebben
- biedt praktische strategieën en oefeningen om beter te functioneren

 

Kortom, een bijzonder praktisch werkboek voor volwassenen met ADHD. Maar het is ook zeer geschikt voor iedereen die zijn executieve functies wil versterken.

 

Aan de slag met ADHD - Ari Tuckman

Uitgeverij Hogrefe

€ 24,95 | 208 pagina's

 

Meer informatie en bestellen

 

 

  
Titel  Gids voor vrouwen met ADHD
Datum  09-05-2016

Wat een geweldig boek, dit boek speciaal voor vrouwen met ADHD!

Geschreven door een Amerikaanse psychotherapeute en coach, die goed weet waar ze het over heeft. Met veel humor én kennis van wat er speelt bij vrouwen met ADHD behandelt ze alle thema's waar je als vrouw, en vaak ook moeder, met ADHD mee kunt worstelen: De chaos in je huis en hoofd, de (oordelende) gedachten hierover, stemmingswisselingen, invloed van hormonen, overgevoeligheid voor allerlei zintuigelijke prikkels, ADHD en werk, en ga zo maar door.

 

Alles met veel vaart geschreven, ingeleid door pakkende kopjes. Met zeer veel praktische tips én ruimte voor zelfacceptie.

Kortom, wij zijn zeer enthousiast, net als de Amerikaanse ADHD-goeroe's Rusell Barkley en Ed Hallowell.

Eén klein minpuntje: ADD wordt even terloops genoemd, met wat kleine verschillen met ADHD, maar verder komt het niet apart ter sprake.

 

Gids voor vrouwen met ADHD, Terry Matlen

Uitgeverij Hogrefe

€ 22,50 │ 196 pagina's 

 

Meer info en bestellen

 

  
Titel  ADHD hoe haal je het úit je hoofd
Datum  28-04-2016

ADHD Hoe haal je het úit je hoofd is een verfrissende manier om tegen AD(H)D aan te kijken. Namelijk een  focus op datgene wat wel goed gaat, en daarmee het gevoel -en de bijbehorende handvaten!- overbrengend dat je zelf aan het stuur kunt zitten. Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt.

Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.

 

ADHD, Hoe haal je het uit je hoofd - Cathelijne Wildervanck

uitgeverij: Scriptum Psychologie

164 pag, Prijs € 18,95

 

Meer informatie en bestellen

 

  
Titel  In het moment
Datum  22-04-2016

Hoe eenvoudig het ook klinkt, mindfulness kan een krachtig hulpmiddel zijn tegen bijvoorbeeld stress, chronische pijn en negatieve emoties. In het moment is een  toegankelijke maar tegelijkertijd diepgaande introductie in mindfulness. Elk hoofdstuk beschrijft drie kanten van mindfulness:

de wetenschap – welke invloed heeft mindfulness op lichaam en geest?
de kunst – waar kun je mindfulness voor gebruiken in het dagelijks leven?
de praktijk – welke mindfulnessoefeningen zijn er en hoe doe je die?


In het moment – de theorie en praktijk van mindfulness
- maakt niet alleen duidelijk waarom je mindfulness zou willen beoefenen, maar biedt ook praktische oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt!
- is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek - zonder de gebruikelijke, overdreven claims dat mindfulness een wondermiddel is voor alles.

 

IN HET MOMENT - Susan Smalley, Diana Winston

Uitgeverij Hogrefe

€ 24,95 | 304 pagina's

 

Meer informatie en bestellen

 

  
Titel  Gefeliciteerd, je hebt ADHD!
Datum  05-04-2016

In Gefeliciteerd, je hebt ADHD! is Babs aan het woord. Een 'gewoon' meisje van negen met ADHD, over haar zoektocht naar het anders zijn, die menig ouder en kind doormaken, op weg naar een diagnose.

 

Een weg waarin zij acceptatie zoekt en begrip voor haar eigen ik, met vallen en opstaan. En waarbij zij er achter komt dat ADHD een kracht kan zijn! De schrijfster kreeg zelf als volwassenen de diagnose ADHD dus ze weet waar ze het over heeft.

 

De lezer zit bijna letterlijk in het hoofd van Babs en beleeft het hele traject mee. Van ‘anders en onhandig zijn’ naar weten dat ze ADHD heeft, en de positieve verandering die deze nieuwe (zelf)kennis en medicatie teweegbrengt. Dit alles met zoveel vaart en humor geschreven, dat je regelmatig in lachen uitbarst.

Verplichte kost voor mensen die beweren dat ADHD een opvoedprobleem is. Kijk eens mee in het hoofd van Babs en ervaar hoe het werkt, als je ADHD-hersenen hebt!

 

 130 pag, € 16,95
 Free Musketeers
 september 2012

Verkrijgbaar via bol.com

  
Titel  Organizing Agenda en Homeplanner 2016****
Datum  24-09-2015

 

Hij is er weer en wij blijven fan: De Organizing Agenda van Planpoint.

 

Met ook dit jaar weer:

-de vaste weekindeling met ruimte voor de boodschappen, je weekmenu en je registratie van uren, onkosten en kilometers

-afstreeplijsten voor vakanties en andere grote events

-achterin een handige lijst met een taakplanner voor klussen rond het huis én het telefoonnummer van bijbehorende monteur.

 

Hetzelfde geldt voor de Homeplanner van Planpoint.

Lekker praktisch, met een rustige opmaak en onderaan elke pagina ruimte voor het noteren van de boodschappen, klusjes, het weekmenu en wat je verder allemaal niet wil vergeten. 


Organizing Agenda 2016: € 14,95

 

Homeplanner 2016: € 12,95

 

Bestellen via www.planpoint.nl

  
Titel  Hyper sapiens. Praktische gids voor mensen met ADHD****
Datum  05-06-2014


Dit boek, geschreven door psychiater Sandra Kooij en ervaringsdeskundige Suzan Otten-Pablos, maakt zijn ondertitel meer dan waar. Het beschrijft in zeer toegankelijke taal ADHD en alles wat daar bij komt kijken: wat is ADHD eigenlijk, de impact op je functioneren, bijkomende problemen en stoornissen, ADHD bij vrouwen, ADD, diagnostiek, behandeling met medicatie, overige therapievormen, coaching, en nog veel meer.


Alles in korte paragraafjes, gelardeerd met indringende ervaringsverhalen die de informatie nog meer tot leven laten komen. Er is veel aandacht voor slaapproblemen en obesitas in samenhang met ADHD. Dat is vrij nieuw en dus een aanwinst. Heel goed is ook de uitgebreide informatie over medicatie: uitleg van de werking van de meest gangbare soorten, doseringsschema’s, alles komt aan bod. Zeker een aanrader dus, als je zelf ADHD hebt, of je kind, of allebei. Ook zeer leesbaar voor jongeren. 


Hyper sapiens. Praktische gids voor mensen met ADHD
Sandra Kooij en Suzan Otten-Pablos
Uitgeverij Het Spectrum, 239 pag, € 19,99

  
Titel  ADD, 175 veel gestelde vragen & antwoorden***
Datum  04-10-2012

Dit is een prettig leesbaar handboek, geschreven door een ADD’er. Karin Windt, op haar 28e gediagnosticeerd, begon met een website www.levente.nl . Deze groeide uit tot een informatie-platform en daar bleef het niet bij.

In 2006 richtte zij de Stichting ADD Nederland op, die inmiddels twee landelijke ADD dagen heeft georganiseerd. Dit is haar tweede boek, waarin ze erin is geslaagd het nog steeds minder bekende ADD beter op de kaart te zetten. Het boek gaat in op comorbiditeit, emoties en gevoelens, juridische aspecten, behandeling, autorijden, werk en inkomen, opvoeding, school, huiswerk, erfelijkheid, huis en interieur, persoonlijke verzorging, slapen, voeding en relatie. Boeiende, ontroerende en illustrerende brieven maken het boek heel compleet. Jong adolescenten, volwassenen en moeders van kinderen met ADD beschrijven waar ze mee worstelen en wat ze hebben bereikt. Heel indrukwekkend is ook de heldere beschrijving van de overlap en verschillen tussen autisme en ADD. 

Zo beschrijft ze bijvoorbeeld hoe het symptoom “moeite hebben met onverwachte dingen” bij iemand met autisme te maken heeft met de behoefte aan vaste patronen vanuit een fragmentarische perceptie.

Bij ADD ontstaat deze moeite vanuit een vertraagde informatieverwerking.

Karin Windt - ADD, 175 veel gestelde vragen & antwoorden
520 pag
Verkrijgbaar in de grotere bibliotheken
meer info? www.levente.nl

  
Titel  Pedagogische adviezen****
Datum  02-10-2012

Onder meer voor mijn werk als gezinscoach bij Humanitas, was ik op zoek naar leer- en studeertips voor kinderen, pubers en adolescenten met add of adhd. Mijn dochter, psychologe bij een grote GGZ-organisatie, gaf me deze boekentip.

Toen ik het las, dacht ik: dit is niet alleen een basisboek voor professionele opvoeders, dit is ook voor ‘gewone’ opvoeders: mama’s en papa’s die één of meer kinderen hebben met een add- of adhd- mindset. En die dus waarschijnlijk zelf ook in meer of mindere mate deze kenmerken hebben. Add en adhd zijn immers voor 80% genetisch bepaald.

Een paar van de tips die Van Lieshout geeft.
Leer het kind/ de jongere:
• Taken opknippen in kleine deeltaken, bij projecten en bij boeken of teksten lezen.
• Al is het maar 1 blz. helemaal lezen, en dan weer even wat anders doen. Afwisseling en interessant maken is heel belangrijk.
• Beelden zoeken bij teksten (via Internet).
• De kern uit een tekstdeel halen en opschrijven, of onderstrepen/ markeren. Teksten twee keer lezen.
• Prioriteiten stellen.
• Vragen stellen.
• Bij (faal)angst het monster in het smoel kijken (mijn woorden voor ‘er niet van weglopen’).
• Niet streven naar perfect (want dat bestaat niet), maar via haalbaar naar optimaal.

Het boek gaat niet alleen over opvoeding en begeleiding bij add en adhd, maar ook bij angst, faalangst, depressieve gevoelens, oppositioneel- opstandig gedrag, autismespectrum en borderline. En dat zijn zaken die ook nog wel eens gezien worden in combinatie met ad(h)d.

Het boek heeft een hbo/wo-niveau, maar is toegankelijk geschreven en daardoor ook geschikt voor mensen met een mbo4 achtergrond. Voor wie zich als vader, moeder, of puur voor zichzelf  wil ‘bijscholen’, is het een gang naar bibliotheek of boekhandel waard.

Pedagogische adviezen voor speciale kinderen- Trix van Lieshout, 2e geheel herziene druk 2009.
Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum
427 pag., € 34,95

Trude de Reij

  
Titel  Geef je kind een stem****
Datum  20-09-2012

Schrijfster Karima Chafia (AD(H)D & HSP) is naast moeder van een dochter, ook Intuïtief Coach, Paragnost en Medium. Ze heeft een drukke praktijk aan huis en geeft lezingen en workshops. In haar eerste boek geeft ze een methode prijs, die de eigen ontwikkeling van de ouder/opvoeder naar voren brengt. “Geef je kind een stem” is een boek waarin je weer leert om als mens met AD(H)D een ouder (opvoeder) te zijn.

In heldere taal vraagt ze de lezers om eerst hun eigen “mens zijn” te bekijken,  zonodig bij te stellen en daarna deze als basis voor de opvoeding van hun kind te gaan gebruiken. Met vragen als; “ Wat zijn jouw grenzen precies?” en “Hoe uit jij je gevoelens?” wordt de richting van opvoeden helder gemaakt.

Vaak hoor je zeggen dat AD(H)D heel leefbaar wordt met het stellen van duidelijke grenzen en regels. Karima laat zien dat binnen de grenzen qua regels alles mogelijk is, maar dat die grenzen zelf ook verlegd kunnen worden. Als het begrensde gebied maar overzichtelijk gehouden wordt. En Karima doet dat met een systeem waar jouw individu, met of zonder AD(H)D, model voor staat en zo precies mogelijk aansluit op het individu wat jouw kind, met of zonder AD(H)D, aan het worden is.
Peter Pakvis
    
“Geef je kind een stem.”

Werkboek voor een opvoeding vanuit verbinding- Karima Chafia
Uitgeverij Shaker Media.
96 pag., € 14.95.

  
Titel  Grip op je gevoel****
Datum  12-01-2012

Dit boek geeft je inzicht in welke gevoelens je allemaal hebt en hoe je met gevoelens om kunt gaan. Vaak heb je in de loop der jaren allerlei patronen ontwikkeld om met gevoelens om te gaan. Zeker mensen met AD(H)D zitten vaak in hun hoofd en hebben weinig contact met hun gevoel. Of ze worden juist overweldigd door hun gevoel en emoties. Je hebt dan het gevoel dat je je emoties ook bént.

Het boek helpt je om je patronen te ontdekken en als je wilt hier eventueel verandering in aan te brengen. En meer grip te krijgen op je gevoel, waardoor je bijvoorbeeld adequater kunt reageren, jezelf beter leert kennen.

Het boek bestaat uit 13 hoofdstukken. Bij elke hoofdstuk staan allerlei opdrachten die je in je eigen tempo kunt maken. Hoofdstuk 1, 2 en 3 zijn hoofdstukken die je inzicht geven in de aard van je emoties en de prijs die je betaalt voor het vermijden van emoties. Daarna volgen 10 zogenaamde behandelhoofdstukken. Maar voordat je daar aan begint, moet je eerst weten in welke mate je probleem-emoties je op dat moment beïnvloeden, hoe emoties werken en hoe je in de emotionele problemen raakt. Daarom doe je eerst een test.

Je wordt vrij gelaten om de hoofdstukken waar je geen problemen in hebt over te slaan. Prettig om van te voren te weten dat je niet alle hoofdstukken moet lezen.

Ik vond het boek fijn lezen: alles wordt goed en op een begrijpelijke manier uitgelegd. De oefeningen waren erg leuk om te maken en het heeft mij een goed inzicht gegeven in mijn gevoel en mijn patronen. De afwisseling tussen lezen en de opdrachten is erg prettig.

Ook bij mijn werk in de zorg heb ook veel aan dit boek gehad. Omdat ik nu ook situaties en patronen herken bij de cliënten die ik begeleid. De tips en handvaten voor hoe je met situaties waarin mensen hun gevoel mijden om kunt gaan, kan ik ook hier goed toepassen.

(Ingeborg Rulander, bestuurslid Impuls)

Grip op je gevoel – Matthew McKay e.a.
Hogrefe Uitgevers
208 pag. prijs: € 24,95

  
Titel  ssen ADHD****
Datum  13-12-2011

Het nieuwe boek van ADHD-expert Russell Barkley is een aanrader. Het geeft een goed inzicht in hoe ADHD werkt en het staat boordevol met praktische tips.

Volgens Barkley is ADHD een stoornis van de zelfbeheersing: je weet dat je bepaalde dingen moet doen, maar het lukt je niet ze te doen op het moment dat dit eigenlijk moet. Op alle terreinen van het dagelijks leven komt hij vervolgens met concrete tips die je helpen om wél te doen wat je eigenlijk had willen doen.

Op het vlak van communicatie, werk, studie, omgaan met alcohol, opvoeden terwijl je zelf ADHD hebt, etc. Daarbij legt hij steeds uit waarom een bepaalde truc goed kan werken voor ADHD-hersenen.

Voorbeeldje: je wilt je aan de verkeersregels houden maar dat valt niet mee! Spreek jezelf –als je alleen in de auto zit- hardop toe. Dat stuurt je gedrag beter aan dan wanneer je dingen alleen maar denkt.

Minpuntjes: de ‘echte’ ADD’er komt ook in dit boek niet aan bod. Barkley vermoedt dat er in dat geval sprake is van het zogenaamde sluggish cognitive tempo. Verder is hij erg pro-medicatie. Maar dat maakt de inzichten en tips niet minder bruikbaar.

Volwassen ADHD. Een praktisch programma in vijf stappen -Russell Barkley
Uitgeverij Nieuwezijds
Prijs: € 24,95  304 pag.

  
Titel  Wat is die jongen druk***
Datum  28-11-2011

Dit boek van ervaringsdeskundige Jacob Klompstra is al in 2008 uitgekomen. Arga Paternotte schreef er toen deze recensie over. Een fragment: Jacob: ”Het is onvoorstelbaar eenzaam om een buitenbeentje te zijn. Mijn hele leven is een zoektocht naar acceptatie, naar een plek waar ik rust vind en rustig kan zijn.” Dit boek past in dat proces.

Het boek is nu ook als luisterboek te bestellen. Dat kan via www.watisdiejongendruk.nl

  
Titel  ADHD bij volwassenen*****
Datum  20-11-2011

Wil je alles van je stoornis weten? Misschien nog wel meer dan de psychiater die jou behandelt? Hol dan meteen naar de winkel voor dit zeer informatieve boek. ADHD voor volwassenen is eigenlijk geschreven voor psychiaters, psychologen en andere hulpverleners, om ze alles bij te brengen over de huidige stand van de wetenschap op het gebied van ADHD bij volwassenen. Inclusief uitleg over hoe ze de ADHD-diagnose moeten stellen en behandelen. Dat klinkt alsof het boek te ingewikkeld is voor ADHD’ers zelf, maar het is zo helder geschreven dat niet-artsen aan het grootste gedeelte van dit boek veel kunnen hebben. En bijna alle vragen waar je regelmatig mee zit, worden beantwoord: wat is comorbiditeit, zijn ADHD’ers slimmer, waarom val ik ’s nachts moeilijk is slaap, moet ik wel of geen medicatie gebruiken, wat als ik zwanger word, waarom ben ik alweer ontslagen. Het is zo’n informatief boek, dat je het niet in één ruk uit zult lezen. Maar dikke kans dat je het – net zoals je bij een atlas of woordenboek doet - in de woonkamer neerlegt en, iedere keer als je ergens mee zit, pakt om even te kunnen lezen hoe dat nou precies in elkaar steekt. En aan de bijlagen - waar onder andere een doelenschema en een weekschema bij zitten - kun je ook in de praktijk veel hebben.

ADHD bij volwassenen. Diagnostiek en behandeling - Sandra Kooij
Uitgeverij Pearson
336 pag,  prijs € 33,00

  
Titel  Succes met je ADHD!****
Datum  20-11-2011

Een must voor iedereen met ADHD, dit tweede boek van ervaringsdeskundige Remko Iedema. In zestien gesprekken met ADHD’ers en drie mensen die beroepsmatig met ADHD bezig zijn, komt de veelzijdigheid van wat ADHD is en welke impact het kan hebben, volledig tot zijn recht. Met die kanttekening, dat bewust is gekozen voor een focus op het positieve. Alle geïnterviewden zijn behoorlijk in het reine met hun ADHD. Zij plukken inmiddels bewust de vruchten ervan en hebben leren omgaan met de zwakke kanten die erbij horen. Bijzonder is de veelheid aan ‘reddingsboeien’ die in het boek naar voren komen: de één ontspant zich met powernaps, meditatie of sport, de ander leunt op een partner die haar in al haar facetten waardeert en steunt. Medicatie is voor sommigen een essentieel hulpmiddel, voor anderen ‘de hel’. Het boek leest als een trein en levert in de zeer toegankelijke vorm van interviews een schat aan informatie en inspiratie op. Hopelijk ook voor lezers die nog niet weten wat ze met de diagnose aan moeten. Het enige minpuntje is dat er maar één gesprek met een ADD’er in staat.

Lees hier ook de positieve recensie
door een ervaringsdeskundige op adhdXtra. Een fragmentje:

"De 16 verschillende verhalen tonen aan dat er geen gouden oplossingen zijn. Dat het veel complexer is dan een bezoek aan de psychiater, een voorschrift en wat evidence-based begeleiding. Het is duidelijk dat alles en iedereen in je leven kansen kan blokkeren of stimuleren. En dat dat een heel individuele, niet te voorspellen kwestie van zoeken is. Maar is er dan werkelijk geen lijn te trekken in het 'succes' van de geïnterviewden? Misschien dit: ze willen geen patiënt blijven. Ze zien een diagnose als vertrekpunt dat veel verklaart en die verklaring is al een halve behandeling. Ze willen geen slachtofferrol en zoeken eigenzinnig naar wat voor hen werkt."

Succes met je ADHD - Remko Iedema en Herman Jansen
Uitg. Pepijn
200 pag. Prijs: € 18,95

Impuls-leden kunnen het boek met 20% korting bestellen via Uitgeverij Pepijn, ovv ‘Abonnee Impulsief’

  
Titel  Bekijk ze eens als MENSEN */****
Datum  18-11-2011

Impuls laat af en toe een boek recenseren door Impulsleden. Dit boek is door twee leden gelezen. Zij verschillen flink van mening.

Karin van Eck gaat voor 1 ster. Een fragmentje: "Hoewel hij openhartig over zijn leven schrijft en op positieve wijze gedrag loskoppelt van de persoon zijn sommigen van zijn beweringen ronduit ongenuanceerd. Zo zegt hij: “iemand met autisme heeft zijn energieveld niet volledig in zijn lijf”,  en over ADHD dat ouders de emoties van hun kinderen niet weten te hanteren wat kan uitmonden in ADHD."

Bekijk ze eens als mensen - Rob Derksen.
Een aantrekkelijk boek door de prachtige omslagfoto waarin Rob Derksen met zijn eigen jeugd als leidraad zijn zeer persoonlijke versie geeft op het ontstaan van gedragsproblemen en psychische klachten, en de invloed van de gezinssituatie in de eerste 18 levensjaren. De amateuristische schrijfstijl maakt het echter een ongemakkelijk leesbaar boek. Veel woorden staan tussen aanhalingstekens of met streepjes tussen de lettergrepen, er zijn veel herhalingen, vreemd woordgebruik en taalfouten.

Ook is hij is niet altijd consequent en zijn beweringen worden vaak niet onderbouwd. Daarbij springt hij van de hak op de tak. Hoewel hij openhartig over zijn leven schrijft en op positieve wijze gedrag loskoppelt van de persoon zijn sommigen van zijn beweringen ronduit ongenuanceerd. Zo zegt hij: “iemand met autisme heeft zijn energieveld niet volledig in zijn lijf”, en over ADHD dat ouders de emoties van hun kinderen niet weten te hanteren wat kan uitmonden in ADHD (p183). Het boek eindigt met een hoofdstuk over zijn persoonlijke religie. Tegen de tijd dat hij vertelt hoe de ziel een godsvonk krijgt, en dan een soort sluier op het moment van inspringen, waarna de ziel een tussenstop maakt op het tussenplateau enz. is hij mij als lezer helemaal kwijt.Pas echt storend wordt het als hij er nog even terloops Marc Dutroux bijhaalt om zijn theorie te staven en zegt dat hij naar beneden kwam omdat dat “vanuit een Hoger Plan” zijn positieve uitwerking heeft en dat het “noodzakelijk” was dat Marc Dutroux kwam.
Ondanks zijn overduidelijk goede bedoelingen gaat hij als therapeut wel erg makkelijk aan de gevoeligheden van andere mensen voorbij. Zijn aansporing om dan hoofdstuk twee nog maar eens te lezen is voor mij niet voldoende. Geen boek voor op het nachtkastje. Karin Van Eck Coach en organizerAlfred de Boer voor 4 sterren. Een fragmentje: "Dit boek is een boek voor mensen die al kritisch naar zichzelf kijken maar nog een extra handvat zoeken. Ieder mens heeft de neiging om "de ander" te be-en veroordelen op zijn /haar eigen gedrag, waardoor de ander probeert zijn gedrag te onderdrukken om aan het beeld te voldoen."

Bekijk ze eens als mensen Rob Derksen
Na het lezen van dit boek zou ik het zelf de titel "Wat zit erachter/eronder" gegeven hebben. De auteur wil zeggen: Hoe zoek je naar je eigen identiteit. Hij neemt je mee op reis, het is zijn reis met alles wat hij heeft meegemaakt, naar de eerste 18 jaar van je leven en zelfs naar de tijd van voor
je geboorte. Je komt als persoon op deze wereld en in de loop van de jaren wordt je eigen persoon veranderd in een maatschappelijk geaccepteerd persoon, die soms totaal geen link meer heeft met de persoon die je bent!! Dit boek is een boek voor mensen die al kritisch naar zichzelf kijken maar nog een extra handvat zoeken. Ieder mens heeft de neiging om "de ander" te be-en veroordelen op zijn /haar eigen gedrag, waardoor de ander probeert zijn gedrag te onderdrukken om aan het beeld te voldoen. Dit zorgt voor onbalans. Waardoor de persoon reageert vanuit angst of onbalans. Het is niet een boek over of voor adhd specifiek, maar voor een veel breder publiek met diverse "stickers". De auteur neemt je mee terug naar het waarom. Dat het dus niet jouw gedrag is maar het gedrag dat iemand in jou herkent en een angst oproept. Voldoe je niet aan de norm dan krijg je een sticker. Kijk door de sticker heen en zie de persoon.Je hoeft je dan niet te verdedigen. Die ruimte laat je ook een ander.

Op sommige momenten is het een boek dat gemakkelijk leest, soms is er erg veel bagage nodig om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Het is niet een boek dat je een keer moet lezen. Ik zou het boek aanraden voor Herstelwerkgroepen voor het stuk zelfreflectie. Het zoeken naar je EIGEN waarde, dat is in de kern waar dit boek over gaat. Die weg is niet zomaar genomen. Er komen pijnlijke momenten voor jezelf, als je in een disbalans met je zelf leeft. Alfred de Boer. Ja, ik heb diverse stickers, het maakt me wie ik ben.


Bekijk ze eens als MENSEN - Rob Derksen
269 Pag, prijs: 15 euro, e-book 5 euro
Te bestellen via www.bekijkzeeensalsmensen.nl.

  
Titel  Van zenuwachtig tot hyperactief***
Datum  27-09-2011

Word je ook een beetje moe(deloos) van al dat geoordeel over ADHD in de media? Dat het een modeziekte is, dat ouders de schuld zijn, of het schoolsysteem…Dit boek, van historicus Timo Bolt, is dan een verademing. Het schetst een genuanceerd beeld van de geschiedenis van ADHD en zijn voorlopers (MBD, maar ook ‘zenuwachtigheid’, zoals druk gedrag begin 20e eeuw genoemd werd). Wat opvalt, is dat men ook in die tijd het ‘zenuwachtige’ gedrag van kinderen deels toeschreef aan het schoolsysteem, en aan de modernisering. Dus..what’s new? Bolt maakt een uitgebreide analyse, waarin alles aan de orde komt: de rol van artsen, ouders, gedragswetenschappers en de beeldvorming door de tijd heen. In zijn inleiding waarschuwt hij al: “De lezer moet niet het ultieme antwoord op alle vragen rondom de ADHD-epidemie verwachten” (p.15). Voor goeie oneliners moet je dit boek dus niet lezen. Wel om echt wijzer te worden.

Van zenuwachtig tot hyperactief. Andere kijk op ADHD - Timo Bolt
Uitgeverij SWP       
160 pag. Prijs: € 19,90

  
Titel  Vrolijk huishouden*****
Datum  26-09-2011

Wat een feest, dit nieuwe boekje van Els Jacobs! De inkt van haar vorige boekje De HuishoudCoach is nog niet droog of daar ligt alweer het vervolg. De schrijfster lijkt zelf ook niet geheel vrij van ADHD-trekken, zowel wat betreft haar enorme werktempo als de manier waarop deze nieuwe huishoudhulpgids is vormgegeven. Het boekje is een en al kleur en kadertjes vol met korte, pakkend geschreven tips en weetjes. Over alles wat ook maar enigszins aan het huishouden gerelateerd is: van een rijtje met plantensoorten die nooit doodgaan via was- en opruimtips naar verwensuggesties om je relatie leuk te houden en ook een uitgebreid hoofdstuk over hoe je er met kinderen het beste van kunt maken.
Een waar bombardement, maar omdat alles zo leesbaar en kort opgeschreven is, lees je het boekje in een keer uit en zul je beslist een aantal keren denken ‘hé, die is echt goed, die ga ik meteen uitproberen!’ Sommige tips zijn wel erge open deuren en bovendien niet zo eenvoudig voor de gemiddelde ADHD’er, zoals ‘ga op tijd naar bed en kom er op tijd weer uit’. Andere staan haaks op elkaar: ‘koop non-food aanbiedingen groot in’ versus ‘haal geen onnodige dingen in huis’. Want voor je het weet heb je weer een hele batterij te dure shampoo staan omdat die toevallig in de reclame was. Maar dat zijn details die niet opwegen tegen de overdaad aan leuke en zinvolle ideeën om je huishouden op rolletjes te laten lopen.

Vrolijk huishouden. Doorbreek de dagelijkse sleur met de HuishoudCoach - Els Jacobs
Forte Uitgevers
128 pag, Prijs: € 14,95

  
Titel  Aan de slag met de huishoudcoach***
Datum  26-09-2011

Aangezien het voor bijna iedereen helaas onbetaalbaar is om een persoonlijke assistent in te huren die dagelijks het huis poetst, wekelijks de post sorteert, de rekeningen betaalt, de was vouwt en de kasten netjes houdt, moeten we het maar doen met hulp uit een boekje. Dit werk is in vier delen opgebouwd zodat je stap voor stap een keurig huis zou moeten krijgen. Eerst moet je alles opruimen, dan leer je hoe de administratie bijgehouden wordt, vervolgens komt aan bod hoe de taken in huis verdeeld worden en tot slot leer je hoe je moet poetsten. Uiteindelijk zou je via dit boekje een opgeruimd huishouden krijgen. Het klinkt enthousiast: na het lezen heb je meteen zin om te beginnen. Maar of je deze adviezen je leven lang toepast, is nog maar de vraag.

Aan de slag met de huishoudcoach - Els Jacobs
Forte Uitgevers
192 pag, prijs: € 17,95

  
Titel  Stop de stapels*****
Datum  26-09-2011

Dit boekje is écht heel handig voor AD(H)D’ers die geen adminstratie-kampioenen zijn! Naast de –op zichzelf grotendeels bekende- tips over hoe je de papierbergen in huis, kantoor, of die van schoolgaande kinderen definitief kunt laten slinken, heeft het boekje nog wat bijzondere extra’s. Zoals invullijsten aan het begin, die je helpen met wat je nu echt wilt aanpakken en waarom. Aan het einde zit een enorme reeks bijlagen waarin je allerlei praktische zaken kunt documenteren: de ‘wat is waar lijst’, ‘inlogcodes en wachtwoorden’, ‘overzicht tijdschrift abonnementen’, etc. Tenslotte een aantal stickervellen voor op al die mappen die je netjes hebt gemaakt, volgens het ADHD-proof systeem van schrijfster en organizer Annemiek Tigchelaar. Een aanrader dus! Nu nog zorgen dat het boekje niet kwijt raakt, als je al die lijsten achterin netjes hebt ingevuld…

Stop de stapels- Annemiek Tigchelaar
Forte Uitgevers
160 pag, Prijs: € 18.95

 

Contact: 033 24734 84   I   Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk  I  [email protected]   |   Sitemap

Powered by : QualitySites4All