impulsenwoortblind logo
dsc_0081.jpg
impulswoortblind logo

Impuls & Woortblind ledenvoordeel


Impuls & Woortblind biedt vele voordelen en extra's:

3x per jaar Impuls & Woortblind Magazine,
50% ledenkorting bij themabijeenkomsten,
Advies, informatie en belangenbehartiging,
het Netwerk Volwassenen met dyslexie,
en AD(H)D cafés door het hele land.


Verschillende aanbieders geven korting op o.a. coaching aan leden van Impuls & Woortblind.


Dus waar op nog wachten?

Klik hier om lid te worden.


Vergoeding verzekering

Kijk hier welke verzekeringen ons lidmaatschap vergoeden.

Overige behandelingen voor ADHD

 

Naast het reguliere aanbod van behandeling voor ADHD, zoals dat door de meeste GGZ-instellingen wordt aangeboden, is er ook nog een aanbod van niet-reguliere behandelingen.

 

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de behandelmethoden die binnen het niet reguliere, ofwel alternatieve segment, het meest bekend zijn. Voor al deze behandelmethoden geldt dat ze (nog) niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) oordeelt daarom ook dat ze niet voor vergoeding in aanmerking komen. Het is de keuze aan een zorgverzekering om dergelijke behandelingen in een aanvullend pakket aan te bieden.

 

Neurofeedback

 

Neurofeedback is een behandelmethode die ervan uit gaat dat je kunt leren controle te krijgen over je hersengolven. Tijdens de training zit de cliënt achter een monitor. De hersenactiviteit wordt gemeten door middel van elektrodes op het hoofd. De therapeut volgt de hersenactiviteit en beloont de cliënt via geluid of beeld, wanneer deze meer van de gewenste hersengolven laat zien. Het doel is dat de gewenste hersengolven uiteindelijk meer automatisch optreden. Daardoor zouden allerlei klachten en symptomen verbeteren.

Neurofeedback wordt ook toegepast bij ADHD. Uit onderzoek (mei 2016) bij kinderen komt echter naar voren dat er geen effectiviteit is op gedrag en concentratie in de klas.

Een behandeling duurt meestal tussen 20 en 40 sessies en kost tussen de € 2000 en € 4000. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden een gedeelte via de aanvullende verzekering.

 

Meer weten?

Lees hier de samenvatting over een Nederlands onderzoek uit mei 2016.

Lees hier een artikel uit Impulsief nr 1, 2012 over Neurofeedback en Cogmed.

Lees hier een Impulsief-artikel uit 2009 over Neurofeedback en Cogmed, met o.a. heldere uitleg van wat beiden inhouden.

Lees hier een artikel uit Balans Magazine, november 2011, over Neurofeedback.

Mindfulness

 

Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij je je op een niet-veroordelende manier bewust wordt van je lichamelijke en geestelijke sensaties van het moment, wat ook wel “bewuste aandacht”  wordt genoemd. Je kunt tegenwoordig op talrijke plekken trainingen volgen of bij voorbeeld een cd met instructies bestellen. Het is een vaardigheid die te leren is, maar daarvoor is wel tijd en training nodig.

Mindfulness heeft een stress-reducerende werking en wordt toegepast bij zowel lichamelijke als psychische klachten. Er is onderzoek naar Mindfulness bij ADHD gedaan en het zou een positief effect hebben. Op dit moment loopt er ook een onderzoek naar Mindfulness bij ADHD aan het UMC St Radboud in Nijmegen, waaraan je kunt deelnemen.

 

Meer lezen?

Lees hier een artikel uit Impulsief nr 2, 2010 over het onderzoek in Nijmegen. 

Contact: 033 24734 84   I   Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk  I  [email protected]   |   Sitemap

Powered by : QualitySites4All