impulsenwoortblind logo
dsc_0081.jpg
impulswoortblind logo

Impuls & Woortblind ledenvoordeel


Impuls & Woortblind biedt vele voordelen en extra's:

3x per jaar Impuls & Woortblind Magazine,
50% ledenkorting bij themabijeenkomsten,
Advies, informatie en belangenbehartiging,
het Netwerk Volwassenen met dyslexie,
en AD(H)D cafés door het hele land.


Verschillende aanbieders geven korting op o.a. coaching aan leden van Impuls & Woortblind.


Dus waar op nog wachten?

Klik hier om lid te worden.


Vergoeding verzekering

Kijk hier welke verzekeringen ons lidmaatschap vergoeden.

Praktische info over ADHD


Hoe het zit met de rijbewijskeuring voor ADHD, ADHD medicatie op reis, vergoeding van medicatie, regelingen voor als je werkt of studeert, etc. Dat soort informatie is hier te vinden.

 

Op zoek naar advies of informatie van een ervaringsdeskundige? Kijk dan op onze contactpersonen-pagina. Hier staat een lijst van Impuls-contactpersonen op onderwerp.

 

 


 

[1]   2   3   >>   
Onderwerp  Vergoedingen zorgverzekering medicatie en behandelingen ADHD
Datum  27-10-2016

ADHD gaat niet over. Wel kun je er makkelijker mee leren om te gaan. Dat kan onder andere met behulp van behandelingen en medicatie.

Voor medicijnen en de meeste behandelingen betaal je het eigen risico, als dit is voldaan betaalt de zorgverzekeraar deze zorgkosten voor je vanuit de basisverzekering. Voor sommige medicijnen en behandelingen betaal je ook een eigen bijdrage, deze moet je zelf betalen, maar hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. En dan zijn er ook nog medicijn- en behandelingskosten waar je je niet voor kunt verzekeren.

 

Hier vind je informatie over vergoedingen van veelgebruikte ADHD-medicijnen en behandelingen.

 

Uitleg eigen risico, eigen bijdrage en wel of geen aanvullende dekking

 

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je elk jaar opnieuw eerst zelf moet betalen voor medische zorg. Nadat dit bedrag is voldaan, vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor je. Het eigen risico is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro. Je kunt zelf bepalen welk eigen risico jij wilt. Meestal kun je dit bedrag per 100 euro verhogen. Hoe hoger het eigen risico is, hoe lager de zorgpremie per maand. Een hoog eigen risico kan handig zijn als je weinig zorg nodig hebt waarbij het eigen risico komt kijken. Als je veel medische zorgkosten hebt, kan een laag eigen risico (en een hogere zorgpremie) juist voordelig zijn. Het eigen risico geldt alleen voor de zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren onder de 18 jaar betalen geen eigen risico.

 

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. ‘Eigen bijdrage’ zegt eigenlijk al genoeg: het is het bedrag dat je voor sommige medicatie (en medische kosten) altijd zelf moet betalen vanuit de basisverzekering. De eigen bijdrage geldt wél voor jongeren onder de 18. Voor de eigen bijdrage kun je je aanvullend verzekeren.  

 

Aanvullende verzekering eigen bijdrage

Met een aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage hoef je minder van de eigen bijdrage te betalen. Soms wordt er 100 procent vergoed. De zorgverzekeraar betaalt de eigen bijdrage dan (deels). Wat er wordt vergoedt vanuit de aanvullende verzekering voor de eigen bijdrage verschilt per zorgverzekeraar. Als je wilt weten wat er voor jou wordt vergoed, kun je dit controleren bij je zorgverzekeraar. Met aanvullende verzekeringen stijgt de zorgpremie. Controleer dus altijd of het voor jou voordelig is om voor zo’n aanvullende verzekering te kiezen.  

 

Geen vergoeding

Vanuit de basisverzekering vergoedt een verzekeraar soms het hele bedrag van een medicijn, soms een deel en soms niets. Geldt er wel een eigen bijdrage (en is het medicijn geregistreerd in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem), dan kan zo’n eigen bijdrage wel worden vergoed vanuit een speciale hiervoor aanvullende verzekering. Wordt een medicijn niet vergoed vanuit de basisverzekering, dan is het in de meeste gevallen zo dat een aanvullende verzekering hier ook niets voor je kan betekenen. Ook zijn er aanvullende verzekeringen die wél de eigen bijdrage voor allerlei soorten medicatie vergoeden, maar dit níet doen voor ADHD-medicatie. Dit verschilt per verzekeraar.

 

Vergoedingen medicatie door zorgverzekeraar

 

Medicijnen

Medicijnen die zijn geregistreerd in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden altijd (deels) vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste ADHD-medicijnen vallen onder het GVS. Voor medicijnen die worden vergoed vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico en voor sommige medicijnen betaal je een eigen bijdrage. Het verschilt vaak per persoon welk medicijn een goede uitwerking heeft. Daarom moet er voor iedereen persoonlijk worden bepaald welk medicijn hij of zij krijgt toegediend. Er wordt gekeken naar de dosering en werkzame stof in de medicatie.  

 

Vergoeding medicijnkosten zelf controleren

Om te ontdekken of een medicijn wordt vergoed vanuit de basisverzekering, kun je kijken op Medicijnkosten.nl. Bij het invoeren van het gewenste medicijn zie je of dit medicijn wordt vergoed vanuit de basisverzekering, of er een eigen bijdrage geldt of dat de kosten volledig voor jezelf zijn. Ook kun je controleren of er een vergelijkbaar medicijn is dat goedkoper is óf wel (deels) wordt vergoed. De toedieningsvorm en sterkte van een medicijn zijn van invloed op de vergoeding en eigen bijdrage. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen medicijnen van bepaalde fabrikanten. Controleer bij de zorgverzekeraar wat er voor jou wordt vergoed en of er toch niet toevallig mogelijkheden zijn met een aanvullende verzekering.  

 

Overzicht vergoeding medicatie

Om de vergoedingen van medicijnen wat duidelijker te maken, is hier een overzicht van veelgebruikte medicatie voor ADHD. In dit overzicht zijn niet alle fabrikanten en toedieningsvormen meegenomen. Alleen de goedkoopste varianten per werkzame stof zijn opgenomen. Dit zijn veelal de merkloze medicijnen. Fabrikanten die een duurder medicijn leveren dat wel (deels) wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zijn buiten dit overzicht gelaten.

 

Dexamfetamine

Sommige varianten van dexamfetamine worden vergoed vanuit de basisverzekering, terwijl andere juist helemaal door een verzekerde zelf betaald moet worden (er is dan dus geen vergoeding uit de basisverzekering). Dit zie je in onderstaand overzicht. De tablet van 2,5mg wordt helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. De tablet van 5mg valt niet binnen de basisverzekering en moet door de verzekerde zelf betaald worden of valt binnen de vergoeding van de eigen bijdrage van de aanvullende verzekering.  

 

Toedieningsvormen

per stuk 

Vergoed vanuit basisverzekering (eigen risico geldt wel) Eigen bijdrage/ door jezelf te betalen
Dexafetamine tablet 2,5mg € 0,13 -
Dexafetamine tablet 5mg - € 0,39
Dexafetamine capsule 2,5mg € 0,46 -
Dexafetamine capsule 5mg - € 0,09

 

 Ritalin en Concerta

In Ritalin en Concerta zit de werkzame stof methylfenidaat. In onderstaand overzicht zie je Methylfenidaat van Ritalin. Dit is de goedkoopste – goed werkende – variant van dit medicijn. Voor langwerkende merken met dezelfde werkzame stof, zoals Concerta,  en Medikinet, betaal je het bedrag dat boven de vergoeding van Ritalin komt zelf. Dat bedrag is de eigen bijdrage.

 

Toedieningsvormen

per stuk  

Vergoed vanuit basisverzekering (eigen risico geldt wel) Eigen bijdrage/ door jezelf te betalen
Methylfenidaat tablet 5mg € 0,06   -
Methylfenidaat tablet 20mg € 0,26 -
Methylfenidaat tablet met gereguleerde afgifte 54mg € 0,69 € 0,25
Methylfenidaat capsule 2,5mg € 0,90 -
Methylfenidaat capsule met gereguleerde afgifte 5mg € 0,08 € 0,45
Methylfenidaat capsule met gereguleerde afgifte 60mg € 0,77 € 1,37

 

Strattera

De werkzame stof in Strattera is atomoxetine. Het grootste deel van de kosten van dit medicijn gaat naar de eigen bijdrage. Dit komt doordat het medicijn Ritalin goedkoper is en in dezelfde groep valt als Strattera, ook al is de werkzame stof anders. Er wordt daarom slechts tot het bedrag van Ritalin vergoed.  

 

Toedieningsvormen

per stuk

Vergoed vanuit basisverzekering (eigen risico geldt wel) Eigen bijdrage/ door jezelf te betalen
Atomoxetine capsule 10mg € 0,05 € 3,05
Atomoxetine capsule 18mg € 0,09 € 3,01
Atomoxetine capsule 25mg € 0,12 € 2,97
Atomoxetine capsule 40mg € 0,19 € 2,87
Atomoxetine capsule 60mg € 0,29 € 2,81
Atomoxetine capsule 80mg € 0,39 € 3,66
Atomoxetine capsule 100mg € 0,48 € 3,65

 

Uitzonderingen

Sommige medicijnen die niet zijn geregistreerd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) worden alsnog vergoed vanuit de basisverzekering. Dit hangt af van de individuele situatie waarin een patiënt het medicijn gebruikt. Controleer dus altijd zelf bij de zorgverzekeraar of jij recht hebt op vergoeding van een medicijn. Ook de apotheek kan helpen duidelijkheid te scheppen over kosten voor medicatie. De vergoedingen in bovenstaande overzichten, gelden voor 2016. Elk jaar kunnen er wijzigingen worden aangebracht in zorgpakketten.  

Vergoeding niet-medicamenteuze behandelingen

 

Binnen de basisverzekering

De behandeling van psychologische klachten valt onder Basis GGZ en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor dit soort behandelingen kun je terecht bij de huisarts. Hiervoor hoef je geen eigen risico te betalen. Als de psychische problemen complexer zijn (zoals bij ADHD) is er Gespecialiseerde GGZ nodig. Dan is een huisarts niet meer voldoende, maar moet er uitgeweken worden naar psychiaters, psychotherapeuten en gespecialiseerde psychologen. Deze behandelingen vanuit Gespecialiseerde GZZ worden ook vergoed vanuit de basisverzekering, maar hiervoor moet wel het eigen risico worden ingelegd. In sommige gevallen moet er een eigen bijdrage worden betaald. Voor mensen jonger dan 18 is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten voor psychologische hulp.

 

Een uitzondering is hierbij neurofeedback; deze behandeling vergoedt de gemeente niet. Wel kun je bij sommige verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten voor deze behandeling.  

 

Vergoeding niet-medicamenteuze behandelingen aanvullende verzekering

Er zijn ook alternatieve behandelmethoden. Deze worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kan een aanvullende verzekering hierin wat voor je betekenen. Het verschilt per zorgverzekeraar wat wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Welke zorgverzekeraar de aanvullende verzekering heeft die jij nodig hebt, kun je makkelijk ontdekken bij vergelijkingssites. Deze kunnen een snel overzicht van relevante zorgverzekeringen en zorgverzekeraars bieden. Nogmaals: controleer bij het kiezen van een verzekering goed wat wel en niet wordt vergoed vanuit aanvullende verzekeringen.  

Onderwerp  Gratis medicatie app
Datum  26-11-2015

Gebruik jij ADHD-medicatie? Dan is deze GRATIS app misschien iets voor jou!

 

De app van MedApp bevat veel praktische functionaliteiten voor medicijngebruikers, zoals:

  • slimme medicijnwekkers instellen
  • bijsluiters bekijken
  • prijsinformatie raadplegen
  • medicatie bij je eigen apotheek bestellen
  • een dagboek waarin je dingen bijhoudt over werking en bijwerkingen van de medicatie

Als de app bijvoorbeeld een innamewekker laat afgaan, kun je meteen aangeven of de medicatie daadwerkelijk genomen is. Dat levert accurate data op, waarmee een zorgprofessional (indien de patiënt dat wenst) vervolgens in staat is in te schatten of en hoe de therapie verbeterd kan worden. Of laat patiënten middels hun smartphone continu een dagboek op zak hebben waarin ze hun pijn of andere veranderingen in het ziektebeeld kunnen beschrijven, zodat ze naar de specialist kunnen stappen met een compleet en representatief verslag. Die specialist is dan in staat de medicatie een stuk beter op zijn patiënt af te stemmen.

 

Meer weten en de app downloaden: Kijk hier

Onderwerp  ADHD medicatie op reis
Datum  05-06-2015

Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, zoals Ritalin en Concerta, kunnen niet zomaar meegenomen worden naar het buitenland. In veel landen is het namelijk streng verboden om opiaten te bezitten en te gebruiken zonder recept. Je moet dan een officiële verklaring aanvragen.

 

Het CAK

Het CAK is de afdeling van het Ministerie van VWS waar je alles kunt vinden over hoe je een dergelijke verklaring moet verkrijgen. Je vindt er ook een lijst met alle landen. Klik je op een land dan kom je op een pagina die de te volgen stappen beschrijft voor dat land.

Hier vind je de lijst met landen en overige basisinformatie.

 

Landen kunnen in 3 categorieën vallen, met bijbehorende soorten verklaringen en procedures.
Hieronder staan de drie mogelijke situaties kort beschreven.

NB: Voor Curacao, Aruba, Turkije en Kroatie gelden afwijkende procedures. Die vind je in het menu links op de site van het CAK.

NB: Reken hoe dan ook op een aantal weken verwerkingstijd en kosten van mogelijk enkele tientallen euro’s!

 

Schengenverklaring

Voor reizen naar Schengenlanden (de meeste landen binnen Europa) heb je een Schengenverklaring nodig. Een Schengenverklaring is 30 dagen geldig vanaf het moment van vertrek.

-Je arts moet deze verklaring ondertekenen.

-Daarna moet hij gewaarmerkt worden door het CAK. Dit kan per post of digitaal. Dit kan ongeveer 4 weken duren

 

Hier vind je het stappenplan van het CAK voor de Schengenverklaring.

 

Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel

Buiten het Schengengebied voert elk land zijn eigen beleid bij het invoeren van geneesmiddelen voor persoonlijk gebruik. Er is dan toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van dat land in Nederland.
-Hiervoor heb je in ieder geval een Engelstalige medische verklaring van je arts nodig.
-Deze moet je opsturen naar het CAK waar hij gewaarmerkt moet worden. Dit kan ongeveer 4 weken duren!

-Ook moet je contact opnemen met de ambassade van het betreffende land om te vragen of er nog andere eisen zijn.

-Is het land aangesloten bij het Apostilleverdrag, dan moet je ook nog een Apostillestempel regelen (tegen een vergoeding). Dit kan zowel persoonlijk als per post bij de rechtbank bij jou in de buurt. 


Hier vind je het stappenplan van het CAK voor deze situatie.

 

Engelstalige medische verklaring zonder Apostilleverdrag

Een aantal landen is niet aangesloten bij het Apostilleverdrag. Zelfde procedure als hierboven, maar nu moet de Engelse verklaring (nadat het CAK deze gewaarmerkt  heeft) door het Ministerie van Buitenlandse zaken (BuZa) gelegaliseerd worden (tegen een  ‘kleine vergoeding’). Dit kan per post (langzaam) of door zelf langs te gaan (snel).
 

Hier vind je het stappenplan van het CAK voor deze situatie.

 

Overige nuttige links

 

Pagina met veelgestelde vragen van het CAK over medicijnen op reis.

Informatie op de site van Balans.


Lees ook de ervaring van Tom met het aanvragen van een medische verklaring voor een niet-Apostilleland. Deze is niet van heel recent, maar geeft wel aan dat het handig is de tijd te nemen voor de procedure.

 

 

 

 

 

 

 

Onderwerp  ADHD en studeren
Datum  01-05-2014

Welke voorzieningen zijn er voor studenten met ADHD?
Waar moet ik zijn om extra begeleiding te krijgen tijdens mijn studie?
Zelf mijn studieplanning maken lukt niet. Wie kan mij helpen?

 

Handicap + Studie

Vragen die veel studenten met ADHD zich stellen. De site Handicap en studie heeft op heel veel van die vragen antwoord.
Zo staan er complete dossiers op voor niet alleen studeren met ADHD, maar ook voor autisme, dyslexie en dyscalculie.
Verder vind je onder veelgestelde vragen op diezelfde website een scala aan onderwerpen die je verder kunnen helpen.

 

Op onze eigen website vind je veel informatie over studeren met dyslexie. Daar kun je ook zeker veel informatie vinden die voor ADHD en ADD van pas komt.

 

Op de website StudentenVerzekeringen vind je informatie over ADHD-medicatie, behandeling en vergoedingen.

Word je vraag niet beantwoord? Neem contact met ons op, misschien kunnen wij je wel verder helpen: 033 247 34 84.

 

 

[1]   2   3   >>   

 

Contact: 033 24734 84   I   Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk  I  [email protected]   |   Sitemap

Powered by : QualitySites4All