Dedicon stopt met leveren dyslexiebestanden

Dedicon stopt met leveren dyslexiebestanden

7 juni 2024 door Julie Houben

Per 1 januari 2025 stopt Dedicon met het leveren van de beveiligde dyslexiebestanden die gebruikt worden met dyslexiesoftware van Alinea, ClaroRead, IntoWords (ook L2S), Kurzweil, Read&Write, Sprint en TextAid. 

Aldus dit nieuwsbericht van Dedicon. Dit is vervelend nieuws voor leerlingen, scholen en studenten die werken met deze dyslexiebestanden van Dedicon. Het gaat hier om school- en studieboeken.

Voor ouders en kinderen is dit een extra ongemakkelijke hobbel waar ze niet op zitten te wachten. Het is vaak al ingewikkeld genoeg als je je kind moet ondersteunen met schoolwerk en bij het gebruik van een programma zoals Alinea. Ook voor scholen extra gedoe, want dat betekent dat ze zelf aan het scannen en bewerken moeten slaan, en scholen staan nu eenmaal niet bekend om hun ICT-vaardigheid.

Maar waarom stopt Dedicon hiermee? Voor de productie en levering van aangepaste school- en studieboeken worden ze financieel ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en deze subsidie is helaas gestopt. Nu is dit geen nieuw probleem. Na eerdere stopzettingen van deze subsidie is men al eens overgegaan tot aanbestedingen en de hoop van de Overheid daarbij was eigenlijk dat ‘de markt’ dit wel op zich zou nemen en dat het hiermee zijn organisch beloop zou krijgen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet gebeurd. Enigszins begrijpelijk ook, want uitgeverijen hebben te maken met een copyright en ze willen hun boeken natuurlijk niet zomaar overal verspreiden.

In de huidige situatie hebben we het over het leveren van boeken ten behoeve van diverse soorten dyslexiesoftware. Software die is aangeschaft door ouders die het er voor over hebben en kunnen betalen, en uiteraard door de scholen zelf. Een commerciële deal dus. En dat hier een subsidie op stop gezet wordt, is natuurlijk jammer, maar niet zo erg als hier een goed en rechtvaardig alternatief voor in de plaats komt. Zeg maar: een inclusieve oplossing.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is één van de initiefnemers van de Werkagenda route inclusief onderwijs 2035. Des te opmerkelijker is deze beslissing. Je kunt je afvragen: wat zijn ze met dyslexie en neurodiversiteit van plan? Moeten we nog 11 jaar wachten tot hier iets van beleid zichtbaar is maar doen we eerst nog wat stappen terug? Of kunnen we nu al in de geest van deze nieuwe plannen visionair handelen? Kunnen we, nu er een nieuw kabinet aanstaande is, op korte termijn met elkaar in overleg over het samenwerken aan een vergezicht dat werkelijk gaat over neurodiversiteit en inclusiviteit? Ik mag het hopen!

Karin Jahromi - voorzitter Werkgroep Onderwijs Impuls & Woortblind

NB: lees ook de post van Karin Jahromi op Linkedin, met daaronder reacties en tips voor alternatieven van deze verdwijnende dyslexiebestanden

Sluiten