Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam

Positieve dyslexie: wie is er klaar voor?

Is dyslexie een probleem? Het is maar hoe je het bekijkt. Zo is er nu ook de positieve dyslexie stroming. De stroming die zich richt op de sterke kanten van dyslexie, zoals cognitieve flexibiliteit, goed zijn in visualiseren en in het oplossen van complexe problemen. Waar komt deze stroming vandaan, wat is het precies en is de maatschappij er klaar voor?

Sterke kanten van dyslexie

Wat is dyslexie eigenlijk precies? Stichting Dyslexie Nederland beschrijft dyslexie (nog steeds) als een leerstoornis die zich kenmerkt door problemen met lezen en/of spellen. Dyslexie wordt vanuit dit perspectief beschouwd als een gebrek. Deze manier van kijken noemen we ook wel het medische model waarbij de nadruk ligt op ‘er is iets mis met je en we gaan het oplossen’. De positieve dyslexie stroming kun je zien als een tegengeluid op dit medische model en richt zich juist op de sterke kanten en mogelijkheden die dyslexie biedt.

In dit artikel uit Impuls & Woortblind Magazine nr 3-2019 praat  Anne Marie Hartmann je bij over de postieve dyslexie stroming, die gelukkig steeds meer voet aan de grond krijgt en ook steeds meer bijval krijgt vanuit de wetenschap.

Meer weten over positieve dyslexie?

Lees het artikel Van medisch model naar neurodiversiteit uit I & W Magazine nr 1-2017.

Lees of bestel het boek Dyslexie 360. Een totaalplaatje

Lees het artikel over Dyslexie 360  ‘Dyslexie is leren omgaan met verschillen’ uit Balans Magazine.

Lees of bestel het boek Dyslexie als kans

Kijk op onze Magazine-pagina voor meer interessante artikelen over o.a. dyslexie.

Gerelateerde berichten

patronen doorbreken

Patronen doorbreken

vermijden, afwachten, over je grens gaan enz. Welk patroon zorgt er voor dat jij een bijrol krijgt in jouw eigen film? Het gaat om de patronen te herkennen die jou…
Lees verder
Menu
Blijf op de hoogte van het nieuws bij Impuls & Woortblind.
Email adres
Veilig en zonder spam