15 november: Slachtoffer of eigenaar van je AD(H)D?

15 november: Slachtoffer of eigenaar van je AD(H)D?

8 november 2023 door Julie Houben

Woensdagavond 15 november komt Hans van de Velde met ons praten over wat je kunt doen om niet slachtoffer maar eigenaar van je AD(H)D te zijn.

Woensdag 11 oktober zaten we met dertien om de tafel, waardoor het in de ruimte iets huiselijker was. Het thema was AD(H)D & Werk en we leidden de avond in met positieve eigenschappen van AD(H)Ders beschreven in het nieuwe boek over neurodiversiteit op het werk: ‘Als Alle Breinen Werken‘ van Saskia Schepers. Daardoor op weg geholpen hadden we het over het talent om verbanden te zien, maar ook dat je vaak te snel bent en collega’s drie stappen vooruit bent. Het sterke gevoel voor rechtvaardigheid werd genoemd, maar ook de uitdaging om mails goed te formuleren en hoe kort en bondig willen zijn soms bot overkomt.

Weten je collega’s dat je AD(H)D hebt? vroegen we. Een vrouw antwoordde dat ze dat niet nodig vond en dat het niemand aangaat. Een ander zei dat ze het sinds haar kindertijd al maskeert en het niet durft te vertellen. Een man is er juist heel open over bij zijn vrijwilligerswerk en vertelt ook gerust over zijn medicatie. Een recent afgestudeerde vrouw had een vraag voor de hele groep: of we tips hadden hoe zij haar eerste stap op de arbeidsmarkt kan zetten. Ze kreeg allerlei advies. Na de pauze vroeg een andere jonge vrouw of ze mocht weten wat voor werk iedereen deed en hoe we in dit werk terecht waren gekomen. We gingen iedereen langs en het was erg interessant om de heel verschillende werkervaringen te horen.

Ben jij slachtoffer of eigenaar van je AD(H)D?

We krijgen vaak vragen van nieuwe gasten met een vermoeden van ADHD of met een recente diagnose over hoe ze hulp kunnen zoeken. Vooral omdat ze vaak tegen enorme wachtlijsten aanlopen om een diagnose of behandeling te kunnen krijgen. Wat kun je doen tijdens die wachttijd om jezelf te helpen? Die vraag komt Hans van de Velde woensdag 15 november beantwoorden door met ons te praten over ‘Eigenaarschap nemen van je AD(H)D’. Hans van de Velde is voorzitter van de Werkgroep Wetenschap van Impuls & Woortblind, was vice-voorzitter van ADHD Europe, en, via zijn bedrijf Equisto, is hij coach voor werknemers en expert-at-work.

Tijdens het 9e World Congress on ADHD in mei van dit jaar in Amsterdam gaf Hans een presentatie over ‘The Dutch Model of Ownership‘, waarbij de ervaringsdeskundige leden van Impuls & Woortblind wetenschappers en onderzoekers uitnodigen om in gesprek te gaan. Met als doel om invloed uit te oefenen op onderzoek naar ADHD in de komende jaren. Zo stappen we als ervaringsdeskundigen uit de slachtofferrol en nemen we eigenaarschap van onze ADHD kenmerken.

Hans zal ons uitgebreid vertellen over zijn eigen ervaring met ADHD en dyslexie, zijn ervaring met deze gesprekken met wetenschappers en ons tips en tools aanreiken om beter om te kunnen gaan met AD(H)D zowel thuis als op het werk.

15 november zien we elkaar weer bij Wijkcentrum Blixems

We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig in de bar van Wijkcentrum Blixems op Ouverture 2 en je herkent ons aan de Impuls & Woortblind folders die bij ons op tafel liggen. Je kunt een drankje bestellen aan de bar (tegen betaling) en rond 19.30 uur gaan we naar onze zaal en beginnen we. Wil je een sfeerimpressie van Wijkcentrum Blixems, kijk dan op hun Facebook-pagina.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 15 november 19.30 uur
Wijkcentrum Blixems
Ouverture 2
5629 PV Eindhoven

Groeten van Linda & Claudia

 

 

Sluiten