Belangenbehartiging Impuls en Woortblind2.jpg

Belangenbehartiging

Impuls & Woortblind komt op voor de belangen en rechten van onze doelgroepen, want dat is op veel fronten nog nodig. Een diagnose geeft je vaak houvast en duidelijkheid, maar in praktische zin heb je er ook soms last van. Bijvoorbeeld bij het halen van je rijbewijs, als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten, bij het aanmelden voor een opleiding of het krijgen van de juiste ondersteuning op je werk.

Ervaringsdeskundigheid is onze kracht

Impuls & Woortblind laat mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie niet in de kou staan. Vanuit onze expertise gaan wij de strijd aan. De strijd tegen vooroordelen, discriminerende regelgeving en overheidsplannen die gebaseerd zijn op verkeerde veronderstellingen. Lees hieronder wat er allemaal speelt en meld je bij ons als je hieraan kan bijdragen!

ADHD en rijbewijs

Impuls & Woortblind strijdt al jaren tegen de onrechtvaardige regelgeving rond ADHD en rijbewijs. Met succes.
De afschaffing van de 3-jaarlijkse rijbewijskeuring voor ADHD is dankzij ons van de baan. En een diagnose ADHD in je jeugd betekent niet automatisch meer een keuring, zoals voorheen.

Maar we zijn er nog niet. Dexamfetamine mag dan je rijvaardigheid verbeteren bij ADHD, een speekseltest nog steeds vervelend uitpakken. En wat als je een diagnose ADHD krijgt ná het behalen van je rijbewijs?

Wij gaan voor rechtvaardigheid en duidelijkheid rond wet-en regelgeving over ADHD en rijbewijs.

ADHD en verzekerbaarheid

Impuls & Woortblind is van mening dat er bij de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of een overlijdensrisicoverzekering gekeken moet worden naar het individu. De ooit gestelde diagnose ADHD vormt geen vaststaand risico. ADHD is er in gradaties én goed behandelbaar. Dat is onze boodschap aan verzekeraars.

Helaas wordt in de praktijk meestal een fors hogere premie gevraagd en/of alle psychisch-gerelateerde klachten worden uitgesloten van de verzekering. Of iemand wordt simpelweg afgewezen op grond van de diagnose ADHD/ADD. Impuls & Woortblind probeert een einde te maken aan deze verzekeringsdiscriminatie. Je helpt ons mee door een melding bij ons Meldpunt AOV.

ADHD en medicatie

Als je ADHD hebt kan medicatie je helpen. Maar er zijn ook hobbels op je weg. Zoals de beroerde vergoeding voor langwerkende middelen. Of gedoe met dexamfetamine en dure geregistreerde varianten ervan. Impuls & Woortblind zet zich in voor o.a. betaalbare toegang tot langwerkende medicatie en helpt je met vragen over de steeds veranderende situatie op dit gebied. Meer algemene informatie over ADHD-medicatie vind je op deze pagina.

Onderwijs en dyslexie

Ook op het gebied van onderwijs en dyslexie is er veel dat beter kan in onze maatschappij. Inclusief onderwijs is vaak meer droom dan daad. Dyslexie wordt nog te veel gezien als stoornis en wie zich wil laten testen betaalt heel veel geld, wat vooral voor (jong) volwassenen echt een obstakel is. Impuls & Woortblind heeft werkgroepen die zich met deze thema's bezighouden. Doe je mee? Je vindt de werkgroepen op deze pagina.

Nieuws belangenbehartiging

 1. 3 juni 2024 door Julie Houben

  Rijbewijskeuring ADHD toch weer duurder

  Even leek de NZa de touwtjes in handen te hebben. Per 1 januari 2024 zouden ADHD-rijbewijskeuringen goedkoper worden doordat keuringsartsen minder indirecte tijd mochten rekenen.

  Lees meer
 2. 10 april 2024 door Julie Houben

  Kamermotie: stop met rijbewijskeuringen ADHD en autisme

  Update 9 april: de motie van NSC en GroenLinks-PvdA die oproept tot afschaffing van de rijbewijskeuring voor iedereen met ADHD en autisme is aangenomen door de Tweede Kamer.

  Lees meer
 3. 26 februari 2024 door Julie Houben

  Eindelijk bewijs: rijbewijskeuring ADHD is echt geldklopperij

  Impuls & Woortblind riep het al vanaf het begin: de rijbewijskeuring voor ADHD is een wassen neus. Geldklopperij en een 'ADHD-boete'. Nu geven de feiten ons eindelijk gelijk: van de 14.000 ADHD- en autisme-keuringen in 2023 kreeg slechts 0,5 procent het stempel 'ongeschikt'.

  Lees meer
 4. 1 februari 2024 door Julie Houben

  Meldplicht bij ADHD-diagnose NA behalen rijbewijs?

  Impuls & Woortblind krijgt vaak de vraag of mensen zich bij het CBR moeten melden wanneer ze de diagnose ADHD/ADD krijgen NADAT ze hun rijbewijs al hebben gehaald. We proberen hier een antwoord op die vraag te geven.

  Lees meer
 5. 18 januari 2024 door Julie Houben

  Dexamfetamine en autorijden - zo zit het

  Hoe zit het nu met autorijden en dexamfetamine? Mag dat als dexamfetamine jouw medicatie voor ADHD is? En hoe zit het dan met de speekseltest? Kom je in de problemen met een positieve uitslag?

  Lees meer
 6. 12 december 2023 door Julie Houben

  Meldpunt Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij ADHD

  Heb je ADHD of ADD? Via dit meldpunt kun je jouw ervaringen bij ons melden over je aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en/of een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

  Lees meer
 7. 6 december 2023 door Julie Houben

  Informatie over ADHD en zorgverzekering 2024

  Als je ADHD hebt en hiervoor medicatie gebruikt, is december altijd het moment om te checken of je nog de beste zorgverzekering hebt voor het komende jaar. Met onderstaande tips helpen we je hopelijk een beetje op weg.

  Lees meer
 8. 1 december 2023 door Julie Houben

  Rijbewijskeuring ADHD wordt goedkoper - als het goed is!

  Heb je ADHD en wil je je rijbewijs halen? Dan moet je standaard een verplichte rijbewijskeuring doen. Een dure ‘grap’ van rond de 200 euro of meer, die je niet bij je zorgverzekering kunt declareren. Gelukkig wordt deze keuring voor mensen met ADHD vanaf 1 januari 2024 goedkoper. Als het goed is.

  Lees meer
 9. 13 november 2023 door Julie Houben

  Met ADHD nog steeds geen AOV

  Heb jij ADHD of ADD en herken je dit? Je bent ondernemer en de zaken gaan goed. Dus je vraagt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aan. Maar wat blijkt? Je krijgt een brief dat je een hogere premie moet betalen en/of dat de verzekering niet uitkeert bij ‘psychische problemen’.

  Lees meer
 10. 7 mei 2021 door Julie Houben

  Geen aanpassing van beleid speekseltest voor medicijngebruikers

  Beste ADHD’ers die dexamfetamine gebruiken. We hebben voor jullie gestreden maar het heeft niet geholpen. De menselijke maat geldt in politiek Den Haag kennelijk niet voor mensen die netjes hun medicatie slikken en daarmee beter en veiliger rijden dan zonder.

  Lees meer
Sluiten