Hoe bijzonder wil je het hebben?

Hoe bijzonder wil je het hebben?

27 november 2023 door Julie Houben

Al sinds 2002 organiseert Ineke Masselink elke 1e maandag van de maand het ADHD-Café voor Arnhem en omstreken. Ze is daarmee onze ‘grand old lady’ onder de café-organisatoren. Wij vroegen Ineke wat de kracht is van ‘haar’ ADHD-Café.

We zijn elkaars spiegels

Tekst: Ineke Masselink – AD(H)D-Café Arnhem

Ik verbaas mij er telkens weer over dat het café zijn aantrekkingskracht behoudt. Tegelijkertijd snap ik het volkomen. Deze bezoekster, al 18 jaar op de e-maillijst, verwoordt het mooi in haar nieuwjaarswens voor 2021:

Allereerst wens ik jullie alle goeds en plezier, die er ondanks de beperkingen door Corona maar mogelijk zijn. Vooral in het begin heb ik ontzettend veel aan het café gehad. Het was echt het gevoel, wat het lelijke jonge eendje gehad moet hebben, toen hij ineens tussen gelijkgezinden zwom. Ik heb altijd heel veel plezier beleefd aan de levendige discussies en de gezelligheid. (..)ik wil zeker weer eens langskomen. Ik ben alleen te veel digibeet om dat te doen met Zoom, maar ik blijf graag op de hoogte via de mail.”

Samen werken aan herstel

Bij de evaluatie het afgelopen jaar hebben we geconcludeerd, dat juist misschien het onbekende en het onverwachte een van de succesfactoren van het café is. We hebben geen programma, ook nooit gehad. Maar wat dan wel? Eigenlijk werken we samen aan herstel: d.w.z. aan het beter leren kennen van jezelf. De bezoekers van het café zijn daarbij jouw spiegels.

Geestelijk voedsel

Mensen met een diagnose, zijn soms als schichtige paarden. Ook zij komen heel voorzichtig kennismaken. Onze bezoekers, die vaak nog van de schrik van de diagnose moeten bekomen, komen een handjevol “geestelijk” voedsel halen. Wat biedt het café? Geprinte artikelen uit Impuls & Woortblind Magazine, een pagina met handige weblinks en een boekenlijst ligt voor ze klaar. Maar vooral zijn er de gesprekken. De trouwe bezoekers geven aan, dat zij de ervaringen van nieuwkomers herkennen, of hebben gehad. Het gaat over. Er ontstaat een gesprek over de hobbels die we hebben genomen. We geven elkaar (ongevraagd, eerlijk) advies. Maar vooral geven we elkaar hoop, dat het goed komt. Vragen worden door meerdere bezoekers beantwoord. Zo ontstaat er spontaan een band van onderling vertrouwen. Ik noteer desgewenst iemands naam en een mobiel nummer voor de besloten Café-App groep. Op het emailadres (bbc@xs4all.nl) kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Vriendschappen voor het leven

Tot afscheid zeg ik standaard: “Je kwam nu iets halen bij ons en wij zijn er voor je. Voel je vrij om -later- ook iets te brengen van jouw ervaring. Daar zijn anderen dan weer blij mee. Je blijft altijd welkom”. En velen komen terug. Vaak pas na een aantal jaren. Er worden vriendschappen gesloten voor het leven. Heel bijzonder om, als organisator, dat allemaal mee te maken. Sommigen willen liever 1 op 1 hun verhaal delen. Dan maak ik tijd vrij, zodat iemand zijn/haar hele verhaal rustig kan vertellen. Door de ervaring van 20 jaar ondersteuning ben ik ervaringsdeskundige. Vaak help ik hoofd- en bijzaken te structureren: je bent volwassen en hebt je eigen verantwoordelijkheid.

Na de diagnose de vraag: Ja en nu?

Ons ADHD-Café is een soort vrijblijvende zelfhulpgroep waarin je, met anderen samen, vooral aan je eigen herstel werkt. Dit concept blijkt ”herstelgroep” te heten. In ons ADHD Café Arnhem werken wij eigenlijk al jaren zo. De diagnoses van de bezoekers lopen uiteen van ASS, NAH, ADHD, ADD, LVB, Dyslexie, Dyscalculie en Asperger, Borderline, Boulimia en nog wel enkele meer. Zou deze variatie de reden zijn dat ons Arnhemse café al zo lang bestaat? Deze variatie aan verkregen diagnoses, waarmee je thuis op schoot zit en je dan te vaak afvraagt: “Ja en nu?” Een bezoek aan een ADHD-Café is helpend het “gesprek met jezelf” te leren verkennen.

Je staat niet meer alleen

Je vraagt spontaan: “Word jij ook zo kriegel van die coach, die met de beste bedoelingen probeert mij te helpen volgens het boekje?” In het ADHD-Café mag je dat zomaar zeggen. En tot jouw verbazing krijg je spontaan bijval. Je staat niet meer zo alleen met je opvattingen. Je leert gaandeweg nuances en patronen van je eigen gedrag zien.

Kijk voor informatie over zelfhulpgroepen, wat herstel eigenlijk is en voor eventueel ondersteuning, op Rijk van Ervaring: https://rijkvanervaring.nl

Sluiten