Thema avond over prikkelverwerking bij AD(H)D

Thema avond over prikkelverwerking bij AD(H)D

27 november 2023 door Julie Houben

Vrijdag a.s. vanaf 19:30 heten we jullie, onze mede AD(H)D’ers,  weer van harte welkom om elkaar in levenden lijve te ontmoeten. We komen bijeen in de benedenzaal van gebouw One Planet, aan het Stationsplein in Amersfoort.

Thema: Overprikkeling en onderprikkeling (van 20:00 tot max 21:00 uur)

Wij staan stil bij ieders ervaringen met teveel prikkels moeten verwerken of juist te weinig prikkels en uitdaging krijgen. In beide situaties is focus op wat je wilt of moet doen moeilijk. In beide situaties gaan mensen meestal onderpresteren. Zo komen zij niet tot nu recht en ze worden daar ongelukkig van – voor dat onderpresteren schamen ze zich vaak.

Kantoorthuin

Een berucht voorbeeld van overprikkeling is de kantoortuin. Al meer dan 25 jaar blijkt uit talloze onderzoeken dat dit idee gewoon een flop is. Allerelei mensen met diverse functies in één ruimte aan hun werk zetten brengt géén (noemenswaardige) creatieve kruisbestuiving op gang en de productiviteit is aanmerkelijk lager dan bij kleinere units. En dat komt door de voortdurende drukte en geluidsdruk. Daarvan heeft iederéén last, niet alleen mensen met AD(H)D. Stille kamers zijn hooguit beschikbaar voor een kleine minderheid van de medewerkers. Besparen op kantoorruimte werkt negatief uit op de efficiency. Toch blijven generaties managers hieraan vasthouden.

Een leuk voorbeeld van onderprikkeling is verwoord in een affiche van ‘Loesje’: Kunt u sneller spreken, ik probéér te luisteren.

Over onze ervaringen op dit gebied gaan we uitwisselen. Maar we willen zeker ook tijd besteden aan onze eigen manieren om zo goed mógelijk met deze beperking (en/of onze omgeving) op te gaan.
Zoals dat in een ander café wordt genoemd: we gaan een half uur ‘mauwen’ en dan een half uur ‘bouwen’.

Het café opent juni weer om 19:30. Geen bezwaar als je pas wat later kunt binnenlopen.
Vaak starten we met een kort kennismakingsrondje, wat fijn kan zijn voor nieuwe bezoekers.
Het thema komt om 20:00 aan de orde, en de uitwisseling daarover wordt uiterlijk 21:00 afgesloten. Misschien al veel eerder. Er moet ook tijd overblijven voor vrije uitwisseling en contact.
En voor grasduinen bij onze leestafel met info.

KOMT DAT ZIEN, KOM MEEDOEN!! AANMELDEN DOE JE ALS VOLGT:

Meld je aan via de mail: adhdcafeamersfoort@impulsenwoortblind.nl, graag vóór vrijdag 15:00 uur. Dan weten we op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Maar als je onaangekondigd komt, ben je ook welkom hoor ;-).

Sluiten