Het online Vragenuurtje ADHD/ADD - elke donderdagavond

Het online Vragenuurtje ADHD/ADD - elke donderdagavond

28 november 2023 door Julie Houben

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo heeft Impuls & Woortblind dankzij corona elke donderdagavond een online Vragenuurtje ADHD/ADD. I &W-Contactpersoon Naomi Huygen is de vaste ‘host’. Ze vertelt hoe het werkt en waarom het elke week weer bijzonder is.

Het begon ergens op een mooie dag in april, 2020. We zaten nog volop in de lockdown en Zoom was na corona het meest gebruikte woord. Er kwamen vragen via de mail bij mij en Arda Nieboer (collega-contactpersoon) over ADHD en opvoeden, thuiszitten met je partner waar je knettergek van werd. Geen sportschool als uitlaatklep maar wel jengelende kinderen, wanhopige huisdieren die zochten naar rust en veel overvolle ADHD-hoofden die overprikkeld waren.
Het werd de hoogste tijd voor ADHD/ADD en Zoom time! Arda en ik deden het een paar keer om en om, maar al snel was ik wekelijks ‘Miss Vragenuurtje’.

Jezelf zijn
'ADHD’ers onder elkaar voelt zo vertrouwd, ik kan hier zo mezelf zijn'. Dit zou ik nog vaak te horen krijgen tijdens de vele Zoom-uurtjes. Soms doet er ook een partner van…. of een ouder van…. mee, met vragen over bijvoorbeeld opvoeding of om het neurodiverse brein beter te begrijpen. Hoe geweldig en liefdevol is dat. Geweldig en liefdevol zijn we sowieso, kwetsbaar soms ook. En dat allemaal tegelijk in een wat dwars maar vooral kleurrijk brein.

Iets voor mij, dat Vragenuurtje?
Ik kan me voorstellen dat je dit leest en denkt: is dat Vragenuurtje iets voor mij? Moet ik dan persé een vraag stellen? Misschien heb je wat online-drempelvrees. Daarom hieronder antwoorden van mij op alle vragen over het Vragenuurtje.

Wat voor soort vragen worden er gesteld?
Soms hele concrete vragen over rijbewijs en medicatie. En er wordt aan mij gevraagd of ik tips heb voor sites, podcasts of boeken.

Door wie dan?
Mannen en vrouwen van alle leeftijden!

Hoeveel mensen zijn er gemiddeld per Vragenuurtje?
Het is iedere week anders. De ene keer heb ik een groepje van vijf mensen, soms zijn het er wel vijftien.

Altijd met beeld en geluid?
Meestal wel maar je mag zelf kiezen.

Begint het om 20.15 uur stipt?
Vanaf 20.15 is iedereen van harte welkom maar later mag je ook nog inspringen. Vaak lopen we wel uit tot 22.30 of soms nog veel later.

Kun je alleen maar vragen stellen?
Nee, het concept is meer dan dat. Er worden ook veel ervaringen uitgewisseld. Ook komen er mensen uit nieuwsgierigheid langs om te kijken of het iets voor hen is.

Is er tijd voor verdieping?
Zeker, dat is juist zo mooi in zo’n relatief kleine groep.

Voorbeelden van terugkerende thema’s:
● Moeizame relatie met tijd. Hoe leer je om op tijd te komen en in te schatten hoeveel tijd iets kost?
● Hoe organiseer je het dagelijks leven met ADHD?
● Acceptatie van je ADHD en hoe doe je dat dan?
● Altijd maar aan staan en hoe leer ik mijzelf beter kennen?
● Overprikkeling en wat zijn de eerste signalen?

Voorbeeld uit de praktijk:
Iemand heeft net de diagnose ADHD gekregen maar heeft verder nog geen idee wat het inhoudt. We komen op het thema overprikkeling: wat is dat en hoe herken je dat? Er wordt aan elkaar gevraagd wat de eerste tekenen van overprikkeling zijn.
Licht dat te fel is en geluid dat je niet kan verdragen, kunnen de eerste tekenen zijn. De eerste signalen worden vaak niet herkend. De relatie tussen het negeren van de eerste prikkels en een woede-uitbarsting (soms uren later) zijn niet altijd bekend.

Tijdens het Vragenuurtje komen al deze thema’s aan bod en nemen we de tijd om ernaar te kijken. Zo leer je elke keer weer iets over je eigen ADHD. Ik ook! En natuurlijk ook over alle mooie en leuke kanten ervan.

Al die onderwerpen door elkaar heen…Klinkt chaotisch?
Ja soms wel maar er wordt echt naar elkaar geluisterd en mijn rol is om het gesprek te leiden en iedereen aan het woord te laten.

Deelnemers wisselen onderling ook veel tips & tricks en zelfs telefoonnummers uit. Zo fijn vinden ze dit onderlinge contact tussen mede-AD(H)D’ers. Het voelt als een voorrecht om dit contact te organiseren en begeleiden.

Hoe kun je meedoen?
Ga naar de pagina van het Online Vragenuurtje ADHD/ADD. Daar vind je de Zoom-link in de tekst. De link klik je aan. Hij werkt vanaf 20.15 op donderdagavond.

Sluiten