Rijbewijskeuring ADHD wordt goedkoper - als het goed is!

Rijbewijskeuring ADHD wordt goedkoper - als het goed is!

1 december 2023 door Julie Houben

Heb je ADHD en wil je je rijbewijs halen? Dan moet je standaard een verplichte rijbewijskeuring doen. Een dure ‘grap’ van rond de 200 euro of meer, die je niet bij je zorgverzekering kunt declareren. Gelukkig wordt deze keuring voor mensen met ADHD vanaf 1 januari 2024 goedkoper. Als het goed is.

Alleen echte keuringstijd op de factuur

De NZa (Nederlandse Zoragautoriteit) stelt elk jaar de tarieven voor o.a. rijbewijskeuringen vast. Vanaf 2024 mogen keuringsartsen die ADHD-keuringen doen, alleen nog maar de zogenaamde ‘directe tijd’ in rekening brengen: de tijd die ze aan de daadwerkelijke keuring besteden. Daarnaast mogen ze maximaal 15 minuten ‘indirecte tijd’ rekenen. Voor bijvoorbeeld de verslaglegging.

Een kwartier is de norm

Zo komt de NZa tot een basistarief van 107,60 euro (excl btw) voor een ADHD-keuring: 15 minuten directe tijd en 15 minuten indirecte tijd. Langer duren de meeste ADHD-keuringen niet. Voorheen rekenden artsen vaak ook nog 1 of soms zelfs 2 ’toeslagen indirecte tijd’, zonder verdere verantwoording daarvan. Daarmee werd de keuring vaak behoorlijk duur. Het in rekening brengen van die indirecte tijd is vanaf 2024 verboden voor o.a. ‘lichte keuringen zoals die voor ADHD’, aldus de NZa.

Houd de tijd goed bij

Alleen wanneer een keuring zelf (dus directe tijd) voor ADHD langer duurt dan de 15 minuten, dan mag de arts per 5 minuten een toeslag van 17,93 euro (excl btw) in rekening brengen. Dit kun je zelf controleren op de factuur. Houd de tijd dus goed bij! Wanneer de keuringsarts onterecht toeslagen in rekening brengt, dan hoef je die niet te betalen.

Doe een melding als het niet klopt

Een van de redenen van deze wijziging is dat de NZa wil dat er voor eenvoudige keuringen (zoals die voor ADHD bijna altijd zijn) minder, en ‘redelijker’ betaald wordt. Zie jij onterechte toeslagen op jouw rekening? Doe dan een melding bij de NZa. Wanneer de NZa veel meldingen krijgt, kunnen ze daar onderzoek naar doen. Je kunt dit ook bij ons melden, dan geven wij het door aan de NZa: info@impulsenwoortblind.nl.

Wij hopen dat dit inderdaad tot goedkopere rijbewijskeuringen voor ADHD leidt. Een makkelijke manier om als arts te zorgen dat je toch aan je inkomsten komt, is het keuringsgesprek met 5 of 10 minuten ‘oprekken’. In dat geval kom je al snel weer op de oude tarieven uit. Maar laten we uitgaan van het goede.van de mens en dus ook van de ADHD-keuringsartsen.

Voor meer informatie over de nieuwe regeling, lees het bericht op de website van de NZa.

(beeld: aleksandarlittlewolf – Freepik)

Sluiten