Informatie over ADHD en zorgverzekering 2024

Informatie over ADHD en zorgverzekering 2024

6 december 2023 door Julie Houben

Als je ADHD hebt en hiervoor medicatie gebruikt, is december altijd het moment om te checken of je nog de beste zorgverzekering hebt voor het komende jaar. Met onderstaande tips helpen we je hopelijk een beetje op weg.

Informatie over vergoeding van ADHD-medicatie

Het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen van PsyQ maakt elk jaar een heldere en complete brief voor haar cliënten die ADHD-medicatie (willen) gebruiken. Deze brief ADHD-medicatie 2024 van PsyQ geeft een overzicht van vergoedingen van (bijna) alle ADHD-medicatie. En de kosten. Geweldig dat wij deze schat aan informatie mogen delen via onze website.

Wat ‘highlights’ uit de brief:

  • ook in 2024 vergoedt de DSW-groep alle apotheekbereide ADHD-medicatie (methylfenidaat én dexamfetamine) van Regenboog Apotheek vanuit de basisverzekering. Alle andere verzekeraars vergoeden dit niet. Omdat de medicatie NIET in het GVS zit, betaal je in dat geval alles zelf. De Eigen Bijdrage van maximaal € 250,- geldt dan namelijk ook niet
  • Uitzondering is DEXmethylfenidaat Regenboog. Dit moeten alle verzekeraars uit het basispakket vergoeden als je eerst methylfenidaat of dexamfetamine hebt gebruikt. Dat moet je arts dan op het recept vermelden
  • Voor Elvanse en Tentin (dexamfetamine) gelden nog steeds terugbetaalregelingen waarmee in  in principe de gehele Eigen Bijdrage van € 250,- terugkrijgt
  • Je arts mag pas dexamfetamine voorschrijven nadat eerst methylfenidaat is geprobeerd, zonder (voldoende) effect. Je arts moet dit ook op het recept vermelden, anders betaal je mogelijk zelf de rekeningen voor de dexamfetamine.

LET OP: Als je naast ADHD-medicatie ook andere zorgkosten hebt, check dan altijd of de verzekering van jouw keuze ook hiervoor goed (genoeg) is qua vergoedingen!

De gemeentepolis:  zorgverzekering die weinig mensen kennen

De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Als jij tot deze doelgroep behoort, is het slim om te kijken of jouw gemeente die ook aanbiedt. Ruim 300 gemeenten bieden zo’n zorgverzekering aan. Met lage premiekosten, vaak géén eigen risico en een goede aanvullende verzekering. NB: Deze verzekeringen vind je niet terug in de online-verzekeringsvergelijkers.

Sluiten