Eindelijk bewijs: rijbewijskeuring ADHD is echt geldklopperij

Eindelijk bewijs: rijbewijskeuring ADHD is echt geldklopperij

26 februari 2024 door Julie Houben

Impuls & Woortblind riep het al vanaf het begin: de rijbewijskeuring voor ADHD is een wassen neus. Geldklopperij en een 'ADHD-boete'. Nu geven de feiten ons eindelijk gelijk: van de 14.000 ADHD- en autisme-keuringen in 2023 kreeg slechts 0,5 procent het stempel 'ongeschikt'.

Eindelijk cijfers van het CBR

Tot voor kort had het CBR nooit cijfers van hoeveel mensen er ongeschikt worden verklaard na een medische keuring voor ADHD of autisme. Nu komen ze er eindelijk mee, na een verzoek van De Telegraaf voor dit artikel over de bedenkelijke praktijken ronde medische keuringen voor het rijbewijs. Het artikel (d.d. 24 feb 2024) gaat o.a. over de 5-minutengesprekjes, die nooit een goed beeld kunnen geven van iemands rijgeschiktheid. Eens! En over de vaak toch wat schimmige praktijken met contante betalingen, vreemde vragen en telefonische vragenlijsten waar nauwelijks een psychiater aan te pas komt. En dat nog steeds voor veel (te veel) geld, te betalen door de persoon zelf. En nergens declarabel.

Grootste groep rijbewijskeuringen

Het artikel in De Telegraaf focust vooral op keuringen van bestuurders vanwege alcohol- of drugsmisbruik in het verkeer. Maar de grootste groep die een rijbewijskeuring moet doen, zijn examenkandidaten met ADHD of autisme. In 2023 waren dat er ruim 14.000.  Slechts 71 van al die mensen kreeg het stempel 'ongeschikt om te rijden'. Let wel: 99,5 procent is dus gewoon rijgeschikt! Niet vreemd ook. Als ze niet konden rijden, waren ze al gestopt met rijlessen.

Overtuigend bewijs

Het aantal ongeschikten is zo weinig dat je je kunt afvragen of het te rechtvaardigen is om zo veel mensen extra kosten en stress te bezorgen. In eerdere jaren lagen die cijfers net zo laag: in 2022 werden 103 van de 12.000 die een rijbewijskeuring moesten doen definitief ongeschikt verklaard. (bron: Telegraaf). Deze cijfers zijn voor ons een overtuigend bewijs van de overbodigheid van de rijbewijskeuringen voor mensen met ADHD en autisme. Rijlessen en rijexamens zijn er niet voor niets: die toetsen iemands rijgeschiktheid. Zowel voor ADHD als autisme zijn daarnaast de bewijzen voor een verhoogd risico op ongelukken buitengewoon mager, aldus Julie van de NVA en Julie van Impuls & Woortblind (geen tikfout van de journalisten ;-)) in het artikel. Bij ADHD ligt dit mogelijk op het niveau van 1 biertje. Daar mag iedereen gewoon mee rijden.

Wij zeggen: stop met die onzinnige ADHD-rijbewijskeuringen! Dat is voor iedereen beter, behalve misschien voor de psychiaters die er 's avonds wat extra's mee bijverdienen.

Met dank aan De Telegaaf. Het artikel is ook online beschikbaar, helaas alleen voor leden gratis te lezen.

Meer weten?
  • In dit artikel van de NVA staat duidelijk dat Nederland het 'braafste kind' uit de klas is. Geen enkel ander Europees land keurt expliciet op ADHD en autisme. Dat dit 'moet van Europa' is dus NIET WAAR.
  • In dit advies 'Rijgeschiktheid bij ADHD' van de Gezondheidsraad (2021)' vind je de laatste stand van zaken over onderzoek naar ADHD en rijgeschiktheid. Op pag 7 van het 'Kernadvies' staat: In 2013 concludeerde de commissie dat mensen met ADHD een licht tot matig verhoogd risico lopen op verminderde rijgeschiktheid. Op basis van de huidige stand van de wetenschap is dat beeld niet anders.
  • In dit advies Rijgeschiktheid bij o.a. ADHD van de NVvP (2013) staat op pag. 55 de passage over het relatieve risico (RR)(=1,54). Dit is vergelijkbaar met het RR van 0,5 promille alcohol in het bloed (1 biertje), zie hiervoor pag 123/124 van het advies. NB: jonge bestuurders hebben een RR van 5!

Sluiten