20 maart: Ontspannen is een kunst

20 maart: Ontspannen is een kunst

4 maart 2024 door Julie Houben

Wat kunnen wij als mensen met AD(H)D ons lekker verliezen in onze hobby's. Daarover praten we op woensdagavond 20 maart in AD(H)D Café Eindhoven.

Op woensdag 21 februari liep onze zaal snel vol en moesten we stoelen bij halen voor onze 24 gasten. Het thema was 'AD(H)D & jouw gezin' en daarvoor zagen we veel nieuwe gezichten en verschillende stellen rond de tafel. Om te beginnen bracht een vrouw de problemen met haar kleuter in en vroeg de aanwezigen of ze die herkenden. Ze was inmiddels doorgestuurd naar Omnia Jeugdzorg. Twee andere vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt vertelden hoe ze hun kind hebben begeleid.

Daarop haakte een andere vrouw met ADHD in dat ze vaak het gevoel heeft dat ze faalt als moeder omdat ze haar autistische kind niet de structuur kan bieden die hij nodig heeft. Dat raakte een andere gast die dat gevoel sterk herkende. Andere ouders staken hen een hart onder hun riem, dat ze echt niet zo zelfkritisch moeten zijn omdat ze zichzelf daarmee afmatten. Zo had een vrouw een fijne gratis opvoedingcursus, KopOpOuders, gevolgd waar ze leerde om alles uit te leggen aan je kinderen, waarom je doet wat je doet, zodat kinderen leren dat ouders niet perfect zijn. Dat heeft zowel haar kinderen als haarzelf veel gemoedsrust gegeven. Een ander zei lachend dat haar dochter een goede kok is geworden en heerlijke ontbijten maakt, 'omdat mama het zo vaak vergat.' Durf te vragen aan je kind om je te helpen, zei ze.

Ook verschillende vaders lieten van zich horen over hoe ze hun kinderen hadden geholpen, juist doordat ze hen zo goed begrijpen. Als je net als je kinderen AD(H)D en/of autisme hebt kun je ze goed begeleiden door bijvoorbeeld hun moeilijke pubertijd of door hun burnout omdat je dit vaak ook zelf doorgemaakt hebt.

Ontspannen is een kunst

Woensdag 20 maart praten we over onze hobby's en alles wat je in je vrije tijd doet om je te ontspannen. Want het lukt ons vaak heel goed om heel het huis vol te stouwen met hobbyspullen en nieuwe projecten. En hoe gaat dat bij jou? Komen die af? Of start je vaak al met iets nieuws voordat iets anders klaar is? Wat vindt jouw gezin daarvan? Of je ouders, vrienden, je partner? Breng gerust iets te hobbyen mee voor ons ADHD Café, want we kunnen vaak beter focussen op een gesprek als we ondertussen zitten te kleuren, haken, breien, punniken, borduren of schilderen.

20 maart zien we elkaar weer bij Wijkcentrum Blixems

We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig in de bar van Wijkcentrum Blixems op Ouverture 2 en je herkent ons aan de Impuls & Woortblind folders die bij ons op tafel liggen. Je kunt een drankje bestellen aan de bar (tegen betaling) en rond 19.30 uur gaan we naar onze zaal en beginnen we. Wil je een sfeerimpressie van Wijkcentrum Blixems, kijk dan op hun Facebook-pagina.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 21 februari 19.30 uur
Wijkcentrum Blixems
Ouverture 2
5629 PV Eindhoven

Groeten van Claudia & Linda

 

Sluiten