Steun de petitie tegen verplichte rekentoets in het mbo

Steun de petitie tegen verplichte rekentoets in het mbo

8 april 2024 door Julie Houben

Sinds 2022 is er een verplichte rekentoets in het mbo. Zak je hiervoor, dan krijg je geen diploma. Een ramp voor studenten met dyscalculie.

Petitie tegen verplichte rekentoets

Naomi is een van de vele mbo-studenten die een mbo-opleiding doen waar ze hun talenten in kwijtkunnen. Zij doet de opleiding vormgeving, niveau 4. Maar ze heeft dyscalculie. Die rekentoets gaat ze nooit halen. En daarmee dus niet haar diploma. En dat bij een opleiding waar rekenen niet cruciaal is. Naomi's moeder is een petitie gestart tegen de verplichte rekentoets in de hoop een oplossing te vinden voor haar dochter en de rest van de groep studenten die de rekentoets nooit zullen halen. Volgens het Kwalititeitsinstituut Dyscalculie (KiD) gaat het om jaarlijks enkele duizenden studenten die de rekentoets, en daarmee ook hun diploma, niet halen. En dat terwijl ons land zit te springen om mbo'ers: in de zorg, het onderwijs, politie en noem maar op.

Nog voor de zomer een oplossing

De initatiefnemers, Ouders & Onderwijs en Balans, benadrukken het belang van een snelle en passende oplossing voor studenten met rekenproblemen die zelfs met extra ondersteuning de rekentoets, en dus hun diploma, nooit halen. Het is belangrijk dat er nog vóór de zomervakantie een oplossing komt. Anders zitten we dit jaar nog met een groep die zonder diploma de school verlaat. Op 16 april wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Wij zeggen: steun de petitie tegen de verplichte rekentoets. Uiteraard steunen wij deze petitie ook als vereniging.

Meer over rekentoets, de schade die deze toebrengt én mogelijke oplossingen, lees je in dit bericht op de website van Ouders & Onderwijs.

Sluiten