17 april: Welke coping is jouw doping?

17 april: Welke coping is jouw doping?

9 april 2024 door Julie Houben

Hoe red jij jezelf? Daarover praten wij in ADHD-café Eindhoven op woensdag 17 april. Hoe reageer jij als je onder druk staat of stress voelt?

Bij het vorige café van 20 maart hadden we de tafels gezellig vol zitten met twintig gasten, sommige hadden breiwerk en kleurboeken bij zich voor het thema 'Ontspannen is een kunst'. Een man vertelde enthousiast hoe hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt en dat hij daardoor heel makkelijk 60 tot 70 uur per week werkt. Anderen vroegen of hij nu geen andere hobby nodig heeft om te ontspannen.

En daarmee kwamen we dus meteen op het onderwerp hyperfocus. Hoe dat ontzettend positief kan zijn en je er gewoon lekker bezig door blijft met de dingen waar je van houdt. Maar ook hoe diezelfde hyperfocus je kan nekken: dat je letterlijk niet kunt stoppen met werken of hobby’en terwijl je ergens weet dat het niet gezond is om zo door te blijven gaan. Een vrouw vertelde dat dit er bij haar soms voor zorgt dat ze zichzelf niet gunt om te ontspannen omdat ze bang is dat ze die ontspanning niet kan loslaten door die hyperfocus. De keerzijde is dat ze daardoor maar blijft werken en richting burnout gaat.

Hoe vind je die stopknop? Een man zei dat hij daarover afspraken maakt met zijn vriendin en routines bouwt. Een vrouw zorgt dat ze afkadert, ze gaat bijvoorbeeld niet meer mee naar hobbybeurzen zodat ze niet met steeds weer nieuwe hobby’s thuiskomt. Ook bij sporten als hobby is op tijd stoppen belangrijk om niet overtraind te raken. ‘En hoe stop je met eindeloos op je telefoon zitten?’ vroeg een vrouw aan iedereen. Een man gaf haar de tip om het om te draaien en juist te plannen om een uur bewust te gaan scrollen. Ze zag meteen in hoe dat kan helpen. Nog een tip: de video van How to ADHD over hoe je je eigen Dopamenu samenstelt, met allerlei manieren om je brein te stimuleren en waar je mentaal gezond bij blijft. ; )  

Welke coping is jouw doping?

Hoe red jij jezelf? Daarover praten wij op woensdag 17 april. Hoe reageer jij als je onder druk staat of om wat voor reden dan ook stress voelt? Passief of actief: onderga je het maar of schiet je in de fix-modus? Raak je de controle kwijt over je emoties of word je juist heel rationeel? Ga je steun zoeken bij je familie en vrienden of ga je alleen thuis aan de drank of marihuana om je emotionele pijn te verzachten? En zo zijn er nog veel meer manieren te bedenken waarop je afleiding kunt zoeken en problemen probeert te vermijden. Eindeloos scrollen door social media, online shoppen... Dit geldt natuurlijk voor ieder mens, maar hoe is dit voor ons als mensen met AD(H)D?

17 april zien we elkaar weer bij Wijkcentrum Blixems

We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig in de bar van Wijkcentrum Blixems op Ouverture 2 en je herkent ons aan de Impuls & Woortblind folders die bij ons op tafel liggen. Je kunt een drankje bestellen aan de bar (tegen betaling) en rond 19.30 uur gaan we naar onze zaal en beginnen we. Wil je een sfeerimpressie van Wijkcentrum Blixems, kijk dan op hun Facebook-pagina.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 17 april 19.30 uur
Wijkcentrum Blixems
Ouverture 2
5629 PV Eindhoven

Wandel-edities: mei t/m augustus 2024

We hebben op 17 april onze voorlopig laatste bijeenkomst bij Wijkcentrum Blixems, want van mei t/m augustus gaan we weer naar buiten. We treffen elkaar dan op Landgoed de Grote Beek.  

Groeten van Claudia & Linda

Sluiten