Belangrijke uitspraak: pas op met ontslag vanwege ADHD

Belangrijke uitspraak: pas op met ontslag vanwege ADHD

16 mei 2025 door Julie Houben

Als je ADHD hebt en hierdoor op sommige punten niet helemaal functioneert zoals 'zou moeten', mag jouw werkgever je niet ontslaan om die reden. Een werkgever moet in dat geval serieus onderzoek doen naar de beperkingen van jouw ADHD en eventuele oplossingen. Ontslaat hij jou zonder dit te doen, dan maakt hij indirect onderscheid en dat is verboden.

Bescherming voor werknemers met ADHD

Dit staat in de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag over een zaak die eind 2024 speelde. In dit artikel op de website HR Praktijk staat de zaak waarin het Gerechtshof de uitspraak deed uitgebreid en heel helder beschreven. Het is een belangrijke zaak, die duidelijk maakt dat de Wet gelijke behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten (WGBH/CZ) werknemers met ADHD kan beschermen tegen een werkgever die wellicht te gemakkelijk van hen af wil. 

Alleen coaching niet altijd genoeg

In de genoemde zaak is vooral opvallend dat de werkgever, de gemeente in dit geval, nog behoorlijk zijn best deed om de werknemer te helpen met de zaken die niet goed gingen. Zo kreeg de man, die naast ADHD ook PTSS had, wel coaching, is hij een paar keer op een andere werkplek geplaatst en kreeg hij een buddy om hem te helpen bij zijn verlofurenregistratie. Vooral dat laatste was een punt waarvan het Gerechtshof stelde: dit is iets wat mensen met ADHD en PTSS simpelweg een te ingewikkelde taak is, die bovendien niet hoort tot de kerntaken. Een gedegen onderzoek naar de arbeidsbeperkingen bij ADHD en PTSS had dit duidelijk gemaakt. Dat de man zijn verlofurenregistratie niet altijd op de gevraagde manier deed, mag dus geen reden voor ontslag zijn. Hetzelfde geldt voor de gedragsproblemen die hij had, die ook met de hulp van de coach niet voldoende verbeterden volgens de gemeente. De gemeente had, al met al, meer onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de ADHD en PTSS voor de werknemer en diens functioneren. In plaats daarvan heeft zij de werknemer, na te weinig effect van coach en buddy, feitelijk ontslagen vanwege diens beperkingen als gevolg van zijn ADHD en PTSS. Dat is indirect onderscheid, wat verboden is volgens de WGBH/CZ.

In het artikel staat ook deze link naar de gehele uitspraak. Ben je werkgever, HR-medwerker óf ben je zelf een werknemer met ADHD die in een vergelijkbare situatie zit? Lees het artikel en de rechterlijke uitspraak goed en doe er je voordeel mee.

Sluiten