ADHD en autisme

Verschillen, overeenkomsten en overlap met ASS

Hoewel ADHD en autisme ofwel ASS op het eerste gezicht haaks op elkaar lijken te staan, vertonen ze in de praktijk toch meer overlap dan we denken.

Subtiele verschillen tussen ADHD en autisme

Volgens autisme-expert Professor Hilde Geurts zit het kernverschil vooral in het sociale contact: mensen met autisme hebben blijvend moeite met communicatie omdat ze zich ‘sociale wetten’ niet kunnen eigenmaken. Bij mensen met ADHD gaat het om andere reden vaak mis in de communicatie. Hoe belangrijk het bij een behandeling is om toch te weten of het om autisme of ADHD gaat, legt ze uit in dit artikel uit Impulsief nr. 2, 2014.

Bekijk ook dit zeer informatieve Whitepaper van autisme expert Annelies Spek over de subtiele verschillen tussen ADHD en autisme (ASS).

Dit overzicht van verschillen en (schijnbare) overeenkomsten tussen ASS en AD(H)D , opgesteld door psychiater Age Smilde en SPV verpleegkundige Arjen Meinsma geeft ook veel inzicht.

Een mix van ADHD en autisme

In dit artikel uit Impulsief nr 3-2010 legt ADHD- en autisme expert Patricia van Wijngaarden uit dat je soms ook een mix van ADHD en autisme kunt hebben en welke gevolgen dat voor de behandeling heeft.

Aandachtsproblemen bij ADHD en autisme

Er is duidelijk overlap tussen ADHD en autisme, vooral op het gebied van aandachtsproblemen, aldus Jan Buitelaar in dit artikel van wetenschapsjournalist Anouk Broersma uit 2016. ‘Dat kan gaan om problemen met het verwerken van prikkels, om slechte aandacht of selectieve aandacht.’ Ook Broersma benadrukt dat het gevolgen heeft voor de behandeling als je niet doorhebt dan er een beetje van beiden speelt.

Video’s over ADHD en/of autisme

Bekijk de video over ADHD en Autisme / ASS van Dr Mir TV.

Bekijk de Engelstalige video over ADHD en autisme (ASS) van Broadcasting ADHD Europe met de internationale expert op dit gebied Thomas Brown. TIP: je kunt er zelf Nederlandse ondertiteling bij activeren.

Sluiten