ADHD medicatie

Behandeling met medicijnen kan helpen als je, ondanks andere maatregelen, aanloopt tegen je beperkingen. Dit zijn meestal problemen op werk of school, of het sociale vlak. Het doel van medicatie is om de kwaliteit van leven beter te maken, zodat je je talenten kunt gebruiken en niet gefrustreerd raakt. Dat betekent ook dat er bij voorkeur geen of minimale bijwerkingen mogen zijn van medicatie. Het is belangrijk om samen met je behandelaar goed te blijven communiceren en evalueren om steeds de juiste dosering en de juiste medicatie te gebruiken op het juiste moment. 

De deskundige, dat ben je zelf – medicatie bij ADHD/ADD

Helaas hebben niet alle behandelaren, en zeker niet alle huisartsen, voldoende kennis over ADHD-medicatie. Daarom moet je zelf een beetje deskundig worden, aldus ADHD-expert Rob Pereira. In zijn folder De deskundige, dat ben je zelf – medicatie bij ADHD legt hij uit welke soorten ADHD-medicatie er zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Ook lees je alles over doseringen, werking en eventuele bijwerkingen, het samen gebruiken van verschillende medicatievormen én de vergoedingsmogelijkheden. Aan bod komen o.a.:

  • (dex-)methylfenidaat kort of langwerkend
  • dexamfetamine, dexamfetamine retard
  • atomoxetine
  • guanfacine
  • en andere middelen
Informeer je goed over werking én bijwerkingen van medicatie

De stelregel is: neem precies zoveel medicatie als nodig is: niet te kort of te lang, niet te weinig maar vooral ook niet teveel! Dus accepteer ernstige bijwerkingen niet: als je bijvoorbeeld een “zombie” wordt, gaat er iets verkeerd. Realiseer je dat in sommige gevallen de werking van medicatie je beschermt tegen de bijwerkingen van de ADHD zélf. Onbehandelde ADHD geeft ook verhoogd risico, op bijvoorbeeld verslaving.  

Lees ook de antwoorden op de 7 meestgestelde vragen over ADHD-medicatie.

ADHD-medicatie en zwangerschap

Wat doe je met ADHD medicatie als je zwanger wil worden? Gelukkig komt daar steeds meer onderzoek naar, zodat je een goede afweging kunt maken. Steeds meer onderzoek laat zien dat er geen verhoogd risico is als de moeder tijdens haar zwangerschap ADHD-medicatie gebruikt. Dit geldt zowel voor eventuele impact op de groei, als eventuele ontwikkeling van een neurologische ontwikkelingsproblemen. Sterker nog, vrouwen met ADHD die geen medicatie gebruiken, hebben misschien zelfs meer kans op bepaalde complicaties dan vrouwen met ADHD die wel medicatie gebruiken, aldus dit artikel van ADDitude met links naar recent onderzoek (2025).

ADHD-medicatie als concentratiepil?

Er is een kleine groep jongeren die ADHD-medicatie gebruikt (vooral kortwerkend methylfenidaat en dexamfetamine) omdat ze denken dat ze er beter mee studeren. Ook als ze geen diagnose hebben. Werken de pillen dan wel? Zijn er gezondheidsrisico's aan verbonden, naast het feit dat je de wet overtreedt bij verkoop van deze medicatie? In dit artikel op de website Drugsinfo van het Trimbos-instituut lees je hoe het zit.

ADHD-medicatie in het verkeer

Mag je rijden met ADHD-medicatie? Jazeker. Maar je moet wel een rijbewijskeuring doen voorafgaand aan je rijexamen als je medicatie voor je ADHD gebruikt. Verder wil je liever geen speekseltest doen als je dexamfetamine slikt, want die geeft altijd een positieve uitslag. Lees meer over ADHD-medicatie en verkeer op deze pagina van Drugsinfo van het Trimbos-instituut.

ADHD-medicatie en drugs combineren

Als je ADHD-medicatie en drugs combineert, kunnen de bijwerkingen van allebei de middelen toenemen. Deze bijwerkingen kunnen per type drugs verschillen. Op deze pagina van Drugsinfo vind je alles wat er op dit moment bekend is over de combinatie van ADHD-medicatie en verschillende soorten drugs en ook alcohol.

Kijk- en luistertips over ADHD en medicatie
  • ADHD-medicatie expert Rob Pereira vertelt in 2 afleveringen van de podcast ADHD Dingen alles wat je wilt weten over ADHD en medicatie. Dit is deel 1 en dit is deel 2. Verder vind je op ons YouTube kanaal meerdere webinars over ADHD en medicatie met Rob Pereira. (Tip: tik 'medicatie' in het zoekvenster binnen ons kanaal, dan vind je ze meteen).
  • Meer weten over hoeveel ADHD-medicatie (methylfenidaat) er gebruikt wordt in verschillende leeftijdsgroepen en andere trends en info hierover? Bekijk deze pagina van het Trimbos-instituut.

Sluiten