20 december: AD(H)D & jouw partner

20 december: AD(H)D & jouw partner

13 december 2023 door Julie Houben

Woensdag 20 december is jouw partner van ook harte welkom bij Wijkcentrum Blixems. We praten dan over de impact van AD(H)D op je relatie.

Tijdens ons ADHD Café op woensdag 15 november liep onze zaal snel vol met vijfentwintig gasten voor de presentatie van Hans van de Velde, voorzitter van de Werkgroep Wetenschap van Impuls & Woortblind en, via zijn bedrijf Equisto, coach voor werknemers en expert-at-work. Hans vertelde over zijn eigen werkverleden en hoe zijn ADHD en dyslexie hem in zijn werk vooruithielp en regelmatig van pad deed veranderen. Het is heel belangrijk dat de werkgever betrokken is bij jou als werknemer, zegt Hans, dat jouw kwaliteiten gezien worden, zoals zijn leidinggevenden zijn kwaliteiten zagen en hem goed bij hem passende opdrachten gaven. En het is net zo belangrijk dat jij je eigen kwaliteiten echt ziet en op zoek gaat naar de werkomgeving en werkinhoud waarbij jij je AD(H)D kwaliteiten volledig kunt inzetten.

Daarna vertelde Hans over hoe Impuls & Woortblind in 2013 uit de slachtofferrol stapte (zie ‘Drama driehoek‘) en wetenschappers uitnodigde om te komen praten. Niet om lezingen te komen geven, maar om gelijkwaardig contact te hebben. Met als doel om invloed uit te oefenen op onderzoek naar ADHD in de komende jaren. Zo nemen we als ervaringsdeskundigen eigenaarschap van onze ADHD kenmerken.

Er was veel ruimte voor vragen uit de groep. ‘Hoe vertel ik het mijn werkgever?’ vroeg iemand. In zijn werk als coach gaat Hans vaak met een cliënt mee om te begeleiden hoe die op het werk ‘uit de kast komt’, want het is belangrijk dat de werkgever niet in de zorgreflex schiet: dan is de werkrelatie niet meer gelijkwaardig. ‘En wat als je niet durft?’ vroeg iemand anders. ‘Dan is er meer werk te doen,’ zei Hans, ‘want dan speelt er duidelijk schaamte en dat verdient aandacht.’ Taal is cruciaal, hoe je praat over je AD(H)D: hiermee kun je beïnvloeden hoe andere mensen over AD(H)D praten en denken. Bijvoorbeeld de positieve eigenschappen van je AD(H)D en ‘de aandachtspunten’, waardoor je je krachtiger voelt dan bij ‘de lasten’ of ‘de problemen’. Tenslotte kwamen nog allerlei praktische tips voorbij over je energie managen, goed slapen, binaural beats meditaties en werken met een body double of buddy.

AD(H)D & jouw partner

Jouw partner is woensdag 20 december van harte uitgenodigd om mee te komen. We praten dan over de impact van AD(H)D op je relatie. Wat merk jij daarvan in jullie relatie? Wat gaat er juist heel goed en welke dingen zijn vaak ingewikkeld? Welke rol speelt jouw AD(H)D daarin? Heeft jouw partner ook AD(H)D? Is dat makkelijker? Vertrouwder? En hoe gaat het bij het samen opvoeden van je kinderen? Wij horen het graag. Ben je single, dan ben je net zo welkom, want ook jij hebt vast ervaring met relaties. Bekijk de artikelen op deze pagina over Relaties en AD(H)D. Daar lees je wat verhalen die misschien herkenbaar voor je zijn.

20 december zien we elkaar weer bij Wijkcentrum Blixems

We zijn vanaf 19.15 uur aanwezig in de bar van Wijkcentrum Blixems op Ouverture 2 en je herkent ons aan de Impuls & Woortblind folders die bij ons op tafel liggen. Je kunt een drankje bestellen aan de bar (tegen betaling) en rond 19.30 uur gaan we naar onze zaal en beginnen we. Wil je een sfeerimpressie van Wijkcentrum Blixems, kijk dan op hun Facebook-pagina.

Graag tot dan!

ADHD Café Eindhoven
woensdag 20 december 19.30 uur
Wijkcentrum Blixems
Ouverture 2
5629 PV Eindhoven

Groeten van Claudia & Linda

 

Sluiten