Rijbewijskeuring ADHD toch weer duurder

Rijbewijskeuring ADHD toch weer duurder

3 juni 2024 door Julie Houben

Even leek de NZa de touwtjes in handen te hebben. Per 1 januari 2024 zouden ADHD-rijbewijskeuringen goedkoper worden doordat keuringsartsen minder indirecte tijd mochten rekenen.

Er staat hierboven niet voor niets 'mochten'. Want begin april is de NZa teruggefloten door een aantal keurende psychiaters en neurologen. Zo staat in dit nieuwsbericht van de NZa. Dat hebben ze  - in tegenstelling het bericht over de tariefverlagingen - heel stilletjes op hun website gezet. De keurende psychiaters mogen nu weer meer dan 15 minuten 'indirecte tijd' rekenen, voor voorbereiding en opstellen van een verslag. Daarmee wordt de keuring dus weer duurder, want de meesten van hen zullen dit ongetwijfeld doen.

Machteloze instanties

De NZa heeft dus bakzeil gehaald in haar poging om de hoge kosten van de rijbewijskeuringen aan banden te leggen. Kosten die (in elk geval bij ADHD) zo weer rustig kunnen oplopen tot boven de 200 euro. In het nieuwsbericht meldt de NZa dat ze dit ook een ongewenste situatie vinden. En dat ze samen met het CBR en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doen wat ze kunnen om het systeem van de rijbewijskeuringen te verbeteren. Het komt allemaal weinig daadkrachtig over. Het is duidelijk dat de keuringsartsen in dit systeem een te grote macht hebben.

Tip voor betaalbare rijbewijskeuring ADHD

Gelukkig ligt er een motie om de rijbewijskeuringen voor ADHD en autisme af te schaffen. Het ministerie betrekt ons bij de uitvoering hiervan. Qua verwachtingsmanagement: dat gaat nog zeker tot einde dit jaar duren. Moet jij een rijbewijskeuring doen vanwege jouw ADHD of autisme? Dan hebben we nog wel een tip voor je: op de website Specialistenzoeker.nl vind je op een aantal locaties de organisatie BudgetKeuring. Zij doen ADHD-keuringen voor een vaste prijs van 140 euro.

Op de website Specialistenzoeker.nl staat ook een enquete, waarin je jouw ervaring met de rijbewijskeuring kunt delen. Als die massaal wordt ingevuld en als daar veel misstanden over de huidige keuringspraktijken naar voren komen, is dat mooie extra munitie om het huidige systeem failliet te verklaren. Rijbewijskeuringen moeten bewezen effectief en betaalbaar zijn. Geen symboolpolitiek en melkkoe van artsen.

Sluiten