Volwassenen en ADHD

Waarom wordt ADHD bij veel volwassenen nog steeds zo laat ontdekt? Waar loop je vooral tegenaan als volwassene met ADHD? En waarom is het bij vrouwen vaak een nóg langere zoektocht voordat de ADHD diagnose gesteld wordt?

Bij volwassenen met ADHD is er vaak geen hyperactief gedrag

Al deze vragen over ADHD bij volwassenen worden beantwoord in dit zeer informatieve artikel over ADHD in Margriet nr 14-2021. Naast een korte schets van wat ADHD is, krijg je als lezer ook een goed beeld van de gevolgschade voor mensen met ADHD, wanneer zij pas op latere leeftijd de diagnose ADHD krijgen. Onbegrip vanuit de omgeving en de voortdurende strijd om je aan te passen en aan de verwachtingen te voldoen, leiden vaak tot een laag zelfbeeld en zorgen dat veel mensen eerst een depressie krijgen voordat eindelijk de ware oorzaak van de problemen gezien wordt: ADHD. Goed behandelbaar met medicatie en/of ondersteunende therapie, maar dan moet je het wel herkennen.

Waarom zien we ADHD met al onze kennis nog steeds zo vaak over het hoofd bij volwassenen? Bij volwassenen is er vaak geen hyperactief gedrag (meer) en bij vrouwen is de ADHD nog wat verpakter; het uit zich meer in druk praten, wat we vaak als ‘vrouwen eigen’ afdoen. Of het richt zich naar binnen, zo schrijft Hiskemuller.

De diagnose ADHD voelt als een opluchting

In bovengenoemd artikel komen twee van onze contactpersonen ADHD/ADD aan het woord. Emmy Hendriks, ook organisator van AD(H)D & Dyslexie Café Heusden, kreeg pas op haar 62e de diagnose. Pas toen liep ze echt vast, vertelt ze. Via Impuls & Woortblind kwam zij in contact met andere AD(H)D’ers en toen wist ze het zeker: dit heb ik! De diagnose was voor haar een opluchting, al moest ze nog heel wat weerstand overwinnen om hem te krijgen. Ze staat nu sterker en positiever in het leven. Lees vooral haar hele verhaal, want het is zo herkenbaar voor velen!

Ook Impuls & Woortblind contactpersoon Felice Visser was blij met de diagnose op haar 40e. Het verklaarde haar gevoel anders te zijn en de kritiek die ze op haar gedrag kreeg van kinds af aan. ‘Ik ben nu eindelijk mezelf’ vertelt ze.

Lees de PDF van het artikel en de verhalen Emmy en Felice.

Lees meer over ADHD bij vrouwen.

Sluiten