Vrouwen en ADHD

Werkt ADHD bij vrouwen anders dan bij mannen? Ja, daarvoor zijn wel steeds meer aanwijzingen. Dat geldt ook voor ADD bij vrouwen. Zo gaat ADHD of ADD bij vrouwen vaker dan bij mannen gepaard met depressie of angst en is ook de hyperactiviteit bij vrouwen minder nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast is er de impact van hormonen.

ADHD bij vrouwen – vrouwen zijn geen mannen

Vrouwen zijn geen mannen. De algemene kenmerken en symptomen van ADHD gaan daarom niet altijd op bij vrouwen en meisjes met ADHD. Zo vertonen ze ander ‘ADHD-gedrag’ dan jongens en mannen. Hun drukke gedrag uit zich bijvoorbeeld vaker als veel kwebbelen. Maar dat wordt minder snel met ADHD geassocieerd dan de ‘jongensvariant’ van fysiek druk gedrag. Gevolg: de diagnose ADHD wordt nogal eens over het hoofd gezien bij vrouwen en meisjes. Hetzelfde geldt voor Asperger, een stoornis uit het autisme spectrum. Die wordt bij vrouwen vaak verward met sociale angst en/of depressieve klachten. Lees het interview met ADHD- expert Patricia van Wijngaarden waarin zij betoogt dat we te veel met een mannen- of vrouwenbril naar ADHD/ADD maar ook naar autisme kijken.

De impact van hormonen, zwangerschap en de overgang

Vrouwelijke hormonen gaan aan de haal met de ADHD. Of andersom. Dan is er nog de zwangerschap. In het artikel The female touch (uit Impuls & Woortblind Magazine nr 2-2021) lees je over de drie meest voorkomende levensmomenten waarbij ADHD extra lastig kan zijn voor vrouwen: de menstruatiecyclus, de zwangerschap en borstvoeding.

Vrouwen met ADHD/ADD hebben ook meer last van depressieve gevoelens en stemmingswisselingen rond de menstruatie, na de bevalling en na de overgang dan vrouwen zonder ADHD. Zo blijkt uit de presentatie van ADHD-expert Sandra Kooij over hormonale stemmingswisselingen bij vrouwen met ADHD tijdens het I & W-congres van 2019.

ADHD bij vrouwen – podcast door Jorna Postma met ADHD

Jorna Postma heeft ADHD en ze is ADHD coach. Ze snapt dus goed hoe ADHD bij vrouwen werkt en legt dit heel goed en rustig uit in haar podcasts over ADHD bij vrouwen. Aan de onderwerpen zie je dat ze begrijpt met welke vragen vrouwen met ADHD vaak worstelen. Op deze pagina vind je alle podcastst van Jorna Postma.

Burnout bij vrouwen met ADHD en ADD

Veel vrouwen met ADHD of ADD hebben wel eens een burnout gehad. Vaak kregen ze pas de diagnose nadat ze in een burnout waren beland. Hoe kan het dat vrouwen met ADHD meer kans maken op een burnout? Een van de redenen is dat zij zich eindeloos kunnen en willen aanpassen om het goed te doen. Dit en nog veel meer over het hoe en waarom  van burnout bij vrouwen met ADHD/ADD lees je in dit gratis e-book Burnout & Women. Gemaakt door Saskia Elswijk, initiator van ADHD Vrouwencafe online.

H3-Netwerk - kennisplatform voor vrouwen met ADHD

Het H3-Netwerk is een online platform van drie artsen die als missie hebben: betere zorg voor vrouwen. ADHD-expert Sandra Kooij is een van de drie specialisten. De webinars van het H3-Netwerk zijn gratis te bekijken. Op de website van het H3-Netwerk vind je ook veel artikelen en andere nuttige info.

Sluiten