Studeren met neurodiversiteit

Studeren met ADHD, dyslexie of dyscalulie

Studeren met ADHD, dyslexie of een andere vorm van neurodiversiteit: natuurlijk kan dat. Maar je staat als student wel voor meer uitdagingen. Al die lappen tekst die je moet lezen en leren, het plannen, de zelfstudie én de tentamens die veel stress kunnen geven. Omdat je snel afgeleid bent of net wat meer tijd nodig hebt.

Dé websites voor studenten met neurodiversiteit

Dé plek waar je alles vindt over voorzieningen en regelingen voor studeren met AD(H)D, dysexie of dyscalculie zijn de websites mbotoegankelijk.nl en hogeronderwijstoegankelijk.nl

Deze websites zijn er niet alleen voor studenten met een ‘functiebeperking’ (zoals ADHD/dyslexie) of een chronische ziekte of handicap, maar ook voor studenten die last hebben van (faal)angst, concentratieproblemen of moeite met sociale vaardigheden. Of meer praktische zaken zoals geldproblemen, vervoersproblemen, een zwangerschap of mantelzorg. Alles dus waarbij je tijdens je studie soms net wat extra ondersteuning of maatwerk nodig hebt.

Voorzieningen, regelingen en info per opleiding
Op beide websites vind je informatie over voorzieningen en regelingen, voor datgene waar jij tegenaan loopt. Daarnaast kun je er ook alle opleidingen vinden met de contactgegevens van decanen voor studenten met een ondersteuningsvraag. Plus per opleiding de webpagina waar je meer info vindt over ‘studeren met een functiebeperking’.

ECIO

Op de website van ECIO staat ook veel informatie over studeren met o.a. AD(H)D, dyslexie en dyscalculie. Op de pagina 'Specifieke hulpvragen'vind je per breintype veel nuttige tips en informatie. Zowel voor studenten zelf, als voor onderwijsmedewerkers.

Meer studietips dyslexie

Sjan Verhoeven van Dynamika is zelf dyslectisch en heeft veel ervaring met begeleiding van mensen met dyslexie op het gebied van werk en studie. Op de pagina Werk en Dyslexie – Tips & Trucs vind je veel studietips voor dyslexie. Ook in de vorm van podcasts.

Opname ‘Online workshop effectief studeren met ADHD en/of dyslexie’

Orthopedagoog Marzenka Rolak is specialist ‘leren met dyslexie en andere vormen van neurodiversiteit’. In deze online workshop maak je kennis met effectieve leer- en leesstrategieën. De aanpak is heel praktisch en bedoeld voor studenten in het hbo en wo.

Sluiten