Waar kan ik een dyslexietest doen?

Er zijn veel instituten voor diagnostiek en behandeling van dyslexie. Je vind ze op provincie en plaats en/of naam, via de website van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). In de meeste praktijken doen ze ook onderzoek naar bijv. ADHD, dyscalculie en andere psychosociale problemen zoals faalangst. 

Online dyslexietest

Wil je weten of er bij jou of je kind dyslexie speelt? Dan zijn er ook een aantal online dyslexietesten. Net zo betrouwbaar als de officiële dyslexieonderzoeken, want wetenschappelijk gevalideerd. Helaas krijg je er geen dyslexieverklaring mee.

Op zoek naar een praktijk voor dyslexie bij volwassenen?

De meeste dyslexiepraktijken op de NKD-website hebben geen of weinig ervaring met volwassenen. Vraag daarom voordat je je aanmeldt of het betreffende instituut ervaring heeft met diagnostiek bij volwassenen.

Vergoeding van diagnostiek en behandeling

Vergoeding van diagnostiek en behandeling van dyslexie valt onder de gemeente. Dit geldt overigens allen voor kinderen van 7 t/m 13 jaar die nog op de basisschool zitten. Ook moet je kind dan voldoen aan het criterium ED (ernstige dyslexie). Op deze pagina van Dyslexiecentraal lees je meer.

Goed om te weten: als ouders heb je een keuze. Je hoeft niet persé bij het instituut dat de diagnose dyslexie heeft gesteld ook een behandeltraject te volgen. Afhankelijk van de gemeente waar jouw kind woont, kun je voor een ander traject kiezen, dat beter bij jouw kind past. Kans op vergoeding is dan wel aanzienlijk kleiner.

Vergoeding voor volwassenen?

Voor volwassenen is het nog lastiger om diagnostiek en behandeling van dyslexie vergoed te krijgen. Dit kan eigenlijk alleen als er naast de dyslexie ook psychische problemen spelen die door dezelfde behandelaar behandeld worden, wat een uitzonderlijke situatie is. In dat geval is een doorverwijzing via de huisarts nodig en kan de zorgverzekeraar eventueel de kosten vergoeden. Vraag aan de dyslexiespecialist die je op het oog hebt of jij hiervoor misschien in aanmerking komt. Ook kun je als volwassene de kosten van dyslexieonderzoek en -behandeling aftrekken van de inkomstenbelasting. Meer hierover vind je ook op deze pagina van Dyslexiecentraal.

Op zoek naar dyslexiebegeleiding vanuit ervaringskennis?

Besluit je -op basis van het bovenstaande- dat je het dyslexie onderzoek en de bijbehorende behandeling maar laat zitten maar wil je toch begeleiding voor de dingen waar je tegenaan loopt?

Impuls & Woortblind heeft veel contact met praktijken voor begeleiding van (jong) volwassenen met dyslexie. Vaak opgezet door mensen die zelf dyslectisch zijn en daarom goed weten tegen welke problemen je aanloopt als volwassene met dyslexie. Kijk hiervoor eens op onze Ledenvoordeelpagina voor dyslexie.

Sluiten